1515

Råvaror: Guldet 3 dollar dyrare

Priserna på råvaror handlades utan tydlig riktning på torsdagen. Under dagens Opec-möte uppges produktionstaket ha lämnats oförändrat.

Vid klockan 18.40 var WTI-oljan upp 0:83 dollar till 83:47 dollar per fat medan Brent backade 0:12 dollar till 97:01.

Under pågående Opec-mötet i Wien sade en delegat, som inte vill bli namngiven, att produktionstaket om 30 miljoner fat per dag lämnats oförändrat, enligt Bloomberg News.

Trots meningsskiljaktigheterna mellan länderna hade bedömare räknat med att produktionstaket skull lämnats oförändrat.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp dryga 3 dollar till 1.620 dollar per uns, medan silvret backade drygt 0:20 dollar till 28:61.

I USA visade bland annat siffror på att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 6.000 personer till 386.000 personer under vecka 23. Väntat var 375.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

"Dåliga nyheter kan faktiskt tolkas som positiva då det ger ammunition till Fed", sade Jacob Correll, analytiker på Summit Energy, till Bloomberg News.

Den 19 juni inleder Federal Reserve sitt tvådagarsmöte för att se över sin penningpolitik, och stort fokus kommer att läggas på Fed-chefen Ben Bernankes kommentarer och huruvida han kan ge indikationer på eventuella kommande penningpolitiska stimulanser.

"Guldets känslighet för amerikansk ekonomisk data fortsätter att vara väldigt hög eftersom svaga siffror ger uttryck i högre förväntningar om kvantitativa lättnader. Detta fortsätter att vara den mest kraftfulla drivkraften bakom guldet för tillfället", sade Edel Tully, analytiker vid UBS till Bloomberg News.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange steg kopparns tremånaderstermin med 33 dollar till 7.423 dollar per ton medan nickel tappade 249 dollar till 16.731 dollar per ton.


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?