1515

Räntor och valutor: "Ett mycket osäkert tillstånd"

USA-räntorna sjönk under onsdagen i spåren av fortsatt skuldoro, nedgång på New York-börserna och svaga data.

"Marknadsdeltagarna befinner sig i ett mycket osäkert tillstånd här. Vi har sett mycket förvirring om Europa och ett sammanflöde av svagare USA-data under en tid", sade Robert Tipp på Prudential Fixed Income enligt Wall Street Journal.

På torsdagsmorgonen har USA-räntorna planat ut och därefter stigit svagt. Den tioåriga statsobligationen handlas på 1,61 procent, 4 punkter ned jämfört med svensk stängning på onsdagen.

"Investerare kan komma att ta en liten andhämtningspaus från att köpa amerikanska statspapper. Flykten till kvalitet under oro för den europeiska skuldkrisen och inbromsning i USA har redan skickat upp obligationspriserna till dyra nivåer", sade Masaru Hamasaki på Toyota Asset Management till Bloomberg News.

Vid en emission av tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar på onsdagen blev räntan rekordlåga 1,622 procent, jämfört med väntade 1,647 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Bid/cover-nivån blev 3,06, jämfört med 2,9 vid den senaste emissionen och snittet på 3,08 vid de senaste tio emissionerna. Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 42 procent, jämfört med snittet på 41,5 procent vid de senaste tio emissionerna.

På torsdagen emitteras 30-åriga statsobligationer för 13 miljarder dollar.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte på onsdagen Spaniens kreditbetyg med tre steg, till Baa3 från tidigare A3, vilket är precis över gränsen för "investment grade". Utsikterna för betyget är negativa.

Moody's anger tre huvudfaktorer bakom nedgraderingen.

För det första att den spanska regeringen avser att låna 100 miljarder euro från EFSF eller ESM, för att rekapitalisera sina banker, vilket ytterligare kommer att öka landets skuldbörda. För det andra har den spanska regeringen väldigt begränsad tillgång till finansmarknaderna, och för det tredje gör den spanska ekonomins fortsatta svaghet att oron ökar för regeringens finansiella styrka och känslighet för ett plötsligt stopp i finansieringen.

Översynen av kreditbetyget kommer att fokusera på resultatet av den pågående granskningen av det spanska banksystemet, villkoren och detaljerna i överenskommelsen och lånet från EFSF/ESM och vilket åtgärdsprogram som utvecklas för rekapitaliseringen av bankerna, skriver Moody's.

Moody's sänkte på onsdagen även Cyperns betyg till Ba3 från Ba1, med hänvisning till utsikterna ökat för att regeringen tvingas stötta banksektorn.

Financial Times skriver att Frankrike pressar på EU att anta en finansiell stabilitetspakt för att motverka krisen i euroområdet, och anser att de negativa marknadsreaktionerna mot stödpaketet om 100 miljarder euro till Spanien visar på behovet av ett mer övergripande agerande.

Inför EU-toppmötet den 28-29 juni väntas Frankrike föreslå ett paket av åtgärder som ökar ECB:s befogenheter för bankövervakning och att använda stabilitetsfonden ESM till att rekapitalisera bankerna direkt.

President Francois Hollande ska på torsdagen träffa Italiens premiärminister Mario Monti. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade efter ett möte med Mario Monti på onsdagen att Italien har gjort "anmärkningsvärda framsteg" de senaste sex månaderna, och att Italien kommer att ha det högsta primära överskottet i euroområdet nästa år om budgetåtgärderna implementeras. Samtidigt finns det utrymme för flera tillväxtfrämjande åtgärder.

Alexis Tsipras, ledare för partiet Syriza i Grekland, indikerade på onsdagen att han tror sig kunna omförhandla villkoren för stödpaketet och ändå få EU att fortsätta betala ut pengar till landet.

"Vi har ingen känsla av att våra europeiska partners ska fullfölja denna taktik med utpressning som hörts från en del håll och stoppa finansieringen. Något sådant skulle vara katastrofalt inte bara för Grekland utan även för hela euroområdet", sade han enligt Bloomberg News.

Syriza och mer Ny Demokrati, som intagit en något mindre ultimativ hållning mot stödvillkoren, leder inför valet på söndag.

Wall Street Journal rapporterar att Credit Agricole håller på att utarbeta planer för att lämna sin problemfyllda grekiska bank, Emporiki, eller slå samman den med ett konglomerat av inhemska banker om Grekland skulle lämna euroområdet.

Asienbörserna visar en blandad utveckling på torsdagen med relativt små förändringar, medan japanska räntor gått sidledes.

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1:257 mot dollarn medan yenen fortsatt handlas runt 79:40 mot dollarn. Kronan har stärkts 3 öre mot dollarn och 2 öre mot euron.

Den nyzeeländska dollarn stärktes något efter att centralbanken lämnat styrräntan oförändrad och inte gett några signaler om kommande räntesänkningar.

På torsdagens agenda står för svensk del en konjunkturprognos från SBAB. I övriga Europa lämnar Schweiz centralbank räntebesked, Italien säljer statsobligationer och från euroområdet kommer KPI för maj, som väntas visa på en inflationstakt på 2,4 procent, i linje med snabbestimatet och ned från 2,6 procent i april.

Från USA väntas bytesbalans första kvartalet, KPI för maj och nyanmälda arbetslösa föregående vecka. KPI väntas ha sjunkit med 0,2 procent från föregående månad medan antalet arbetslösa väntas ha minskat med 2.000 till 375.000 enligt Bloomberg News prognosenkät.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?