1515

Stockholmsbörsen: Dystert efter varning

Verkstadsaktier tyngde på Stockholmsbörsen på onsdagen sedan SKF vinstvarnat. SSAB backade vidare efter att Nucor sänkt sin vinstprognos. En stark rapport från Inditex lyfte indextunga H&M.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 1,2 procent ned till noteringen 976, kring klockan 14. Stockholmsbörsens omsättning var knappa 8 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats omsattes nära 11 miljarder .

I Europa var FTSE 100, CAC 40, DAX och Euro Stoxx 50 mellan 0,4 procent ned och 0,1 procent upp.

SKF backade 6,8 procent till 133:90 kronor sedan bolaget meddelat att efterfrågan under det andra kvartalet väntas hamna på samma nivå som första kvartalet i år. Tidigare har bolaget sagt att efterfrågan under andra kvartalet ska vara något högre än första kvartalet. SKF:s varning för en något svagare volymutveckling under det andra kvartalet beror på en svagare utveckling av bolagets försäljning i Västeuropa och Asien än vad SKF förväntade i början av kvartalet.

"Efterfrågan i Asien, först och främst i Kina, hade dock behövt fortsätta att förbättras, vilket ännu inte har skett", sade Tom Johnstone i en kommentar.

Inom verkstad tappade Atlas Copco A och Sandvik 3,6 respektive 5,6 procent medan Alfa Laval var ned 2,8 procent. Lastvagnstillverkarna Scania och Volvo backade 3,8 och 4,4 procent. SSAB tappade vidare 3,4 procent, konkurrenten Nucor vinstvarnade under onsdagseftermiddagen.

Indexnedgången dämpades av att H&M avancerade 2,2 procent sedan Inditex levererat en stark rapport. Ericsson gav också stöd med en smärre uppgång.

Clas Ohlson steg nära 2 procent sedan det rapporterat sitt helårsresultat för det brutna räkenskapsåret. Försäljningen i maj nådde dock inte upp till förväntningarna.

"De har själva talat om en negativ kalendereffekt på - 3 procent så jag tycker att konsensus låg lite högt. Dessutom var maj i fjol en av de bästa månaderna det året", kommenterade en analytiker för Nyhetsbyrån Direkt.

Wesc tappade 16,5 procent. Enligt bolaget blir det svårt att uppnå sina långsiktiga målsättningar under innevarande räkenskapsår med de nuvarande marknadsförutsättningarna.

Cision rusade 30 procent efter tisdagskvällens besked om att det träffat en överenskommelse med det amerikanska förlaget Dow Jones i den rättstvist som offentliggjordes i mars avseende vissa påstådda rättighetsintrång. Enligt bolagets bedömning föreligger det inte någon ytterligare stämningsrisk på USA-marknaden efter denna förlikning.

SAS lyfte knappa 4 procent sedan Citigroup höjt rekommendationen på bolaget till köp från neutral.

USA-terminerna var svagt ned, strax efter lunchtid. Under eftermiddagen väntas amerikansk makrodata i form av detaljhandelsförsäljning under maj. Vidare inkommer producentprisindex för samma månad samt lager osålda varor i april.

Italien emitterade under förmiddagen ettåriga växlar för avsedd volym på 6,5 miljarder euro till rejält högre ränta än vid föregående emission. Räntorna såldes till 3,97 procents ränta, jämfört med 2,34 procent den 11 maj. Ett större prov kommer på torsdagen när landet ska låna upp på längre löptider. På den europeiska skuldkrisfronten riktas annars marknadens blickar mot helgens val i Grekland, där opinionen indikerar ett jämnt läge mellan partier som är för respektive emot trojkans åtstramningsåtgärder. På valutamarknaden fortsätter euron att pendla runt 1:25- strecket mot dollarn.

"Jag ser det som ungefär 50/50 att Grekland lämnar EMU inom den närmaste tiden. Även om det blir ett valresultat där åtstramningsförespråkare vinner kommer det inte att hålla länge. Åtstramningar är fel medicin och kontraproduktivt och förr eller senare blir det ett misstroendevotum i Grekland som på lite sikt lämnar euron. Deras EMU-utträde kan sedan komma att följas av Spanien och Portugal", sade Pär Magnusson, chefanalytiker på RBS i Stockholm, vid ett lunchseminarium på onsdagen.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?