ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Saabköparens okända förlustprojekt

Saabköparen Nevs huvudägare Kai Johan Jiang är inte bara vd och ordförande för det gröna kraftbolaget State Power Group med över 4.000 anställda. Han driver också ett förlustdrabbat pensionat i Saltsjö-boo.

Saabs nye ägare, 46-årige Kai Johan Jiang, (även Jiang Dalong) är uppvuxen på den kinesiska landsbygden i Shandongprovinsen, enligt China Daily. 1993 blev han svensk medborgare men är sedan 1996 inte längre folkbokförd i Sverige.

Kopplingar till Sverige saknas dock inte. År 2000 grundande Kai Johan Jiang ett pensionat i Saltsjö-boo, ”Fredriksberg Pensionat”. I den första årsredovisningen anger Kai Johan Jiang ett inköp av inventarier på 2,1 miljoner kronor.

Bolaget har sedan dess endast redovisat förluster samtidigt som det inte har några anställda. Bolaget har under årens lopp skrivit av kostnader för inventarier och verktyg samt ombyggnation.  

”Under det senaste verksamhetsåret har del av anläggningen hyrts ut för privat boende”, lyder beskrivningen för verksamheten i den senaste årsredovisningen från 2011.

På brevlådan intill pensionathusen står efternamnet Kai. Huruvida Kai Johan Jiang idag är 100-procentig ägare till gästhemmet framgår inte av den senaste årsredovisningen. Kai Johan Jiang står angiven som styrelseledamot i bolaget tillsammans med Ove Eriksson som också är ordförande för pensionatet.

Ove Eriksson vill inte svara på frågor om pensionatets verksamhet.

”Jag vill inte kommentera något. Det finns ett pensionat. Jag hänvisar till Kai Johan Jiang”, säger Ove Eriksson till di.se.

Tre andra bolag står registrerade på samma adress där Ove Eriksson i två fall är styrelseordförande och i ett styrelseledamot.

Kai Johan Jiang är också ägare till ett export och importbolag baserat i Västerås med namnet ”Johan's Import & Export i Västerås”, som han grundade 1991.

I Kina grundade han 2004 kraftbolaget Dragon Power Company, och 2005 National Bio Energy Company. Han är idag vd och styrelseordförande i båda bolagen.

State Power Company har 4.200 anställda och är specialiserad på att bygga och utveckla kraftgenereringslösningar baserat på biomassa. National Bio Energy Company driver nästan 40 kraftanläggningsprojekt spridda över Kina, och är ett av världens största bolag som generar energi av biomassa. National Bio Energy Company etablerade sig i Sverige 2006 med NBE Sweden AB, som planerar att bygga en bioenergianläggning i Sveg.

Bolaget som Kai Johan Jiang nu använder för att köpa Saab, National Electric Vehicle Sweden, bildades så sent som i maj 2012.

Tyck till