1515

Råvaror: Nedåt på bred front

Råvarupriserna noterades övervägande lägre under den tidiga onsdagskvällen. Industrimetallerna, som steg under förmiddagen, handlades mestadels ned.

Vid klockan 18.30 var WTI-oljan ned 0,50 dollar till 82,82 dollar per fat medan Brent hade stigit 0,04 dollar till 97,18.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade under dagen på att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 0,2 miljoner fat under förra veckan. Analytiker hade väntat sig en lagerminskning med 1,5 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en uppgång i lagren av råolja med 1,6 miljoner fat.

I Internationella energimyndighetens månadsrapport, som presenterades på förmiddagen, sänktes prognosen för efterfrågan på olja 2012 samtidigt som bedömningen för 2011 sänktes. Internationella energimyndigheten, IEA, räknar nu med att efterfrågan kommer att uppgå till 89,91 miljoner fat per dag, att jämföra med bedömningen om 89,97 miljoner i maj.

"Rapporter om en allt mörkare global ekonomisk bakgrund stärker vår redan försiktiga syn på efterfrågan 2012. Förtroendet vad gäller hållbarheten i den globala ekonomiska tillväxten har tunnats ut den senaste månaden, vilket allt annat lika borde dämpa efterfrågan på olja. Men trots nedreviderade datajusteringar kommer en motverkande faktor från lägre oljepriser", skrev IEA.

Marknaden vänder nu blickarna mot Opec-mötet på torsdag. En anonym Opec-delegat uppgav till Bloomberg News på tisdagen att Saudiarabien, Kuwait, Qatar och Förenade Arabemiraten vill höja utbudstaket med 0,5 miljoner fat per dag. Däremot har Iran, Venezuela, Irak och Angola alla varnat för att det finns ett överutbud på marknaden.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange sjönk kopparns tremånaderstermin med 12 dollar till 7.384 dollar per ton, efter att ha varit upp med över 50 dollar under förmiddagen.

Kopparpriset steg tidigare efter statistik från Japan som visade att orderingången på maskiner överträffade förväntningarna i april.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp dryga 3 dollar till 1.613 dollar per uns, medan silvret var 0,12 dollar lägre på 28,85.

"Inför det grekiska valet finns det två olika tankegångar. Sälj guld med tanke på att euron är illa ute, eller köp guld med tanke på att euron är illa ute", skrev David Govett, chef för ädelmetallanalys vid Marex Spectron Group, i en rapport på onsdagen.

Table


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?