1515

Räntor och valutor: Spanska räntor faller

Euron handlas på högre nivåer mot övriga valutor och tyska statspappersräntor stiger i den inledande handeln på måndagen efter beskedet om att Spanien har ansökt om, och beviljats, EU-stöd till banksektorn om upp till 100 miljarder euro.

Spanska obligationsräntor sjunker samtidigt med upp mot 20 punkter och drar samtidigt med sig italienska räntor klart nedåt.

De asiatiska marknaderna reagerade överlag positivt på beskedet om EU:s Spanienbankstöd, men också på oväntat låg majinflation i Kina. Majstatistiken från Kina visade samtidigt på en något svagare industriproduktion och detaljhandel än väntat, men såväl exporten som importen ökade betydligt mer än väntat.

På lördagskvällen kom beskedet om att Spanien ansöker om stöd till bankerna, och eurogruppen svarade omgående med att göra 100 miljarder euro tillgängliga. Det slutliga beskedet om hur mycket stöd Spanien kommer att begära för bankerna väntas först efter att konsultrapporterna om kapitalbehovet har presenterats senare i juni.

Ekonomiminister Luis de Guindos betonade på lördagskvällen att bankstödet inte kommer med några villkor om förändringar i den spanska makroekonomiska politiken, villkoren avser endast den finansiella sektorn.

Analytiker som Bloomberg News talat med uttryckte sig försiktigt positivt om uppgörelsen. Olly Burrows, kreditanalytiker vid Rabobank i London sade att 100 miljarder euro var det belopp man hade hoppats på, men det betyder knappast att problemen är över.

"Vi måste fortfarande hitta en lösning på statsskuldkrisen, det har inte gjorts ännu och vi måste fortsätta att pressa på med uppgiften att ena Europa", sade Olly Burrows.

Johan Javéus, chefsanalytiker på SEB Merchant Banking, påpekar i bankens morgonbrev också att räntemarknaden ännu saknar en viktig detalj om Spanienstödet, om det ska tas från den temporära stödfonden EFSF eller från den permanenta ESM.

"Det kan ha stor betydelse för Spaniens upplåningskostnader eftersom lån från EFSF inte är prioriterade över den övriga statsskulden medan så är fallet för ESM. Skulle hela beloppet tas från ESM riskerar det att göra nuvarande ägare av spanska statsobligationer nervösa", skriver Johan Javéus.

Även om de spanska bankproblemen nu åtminstone tillfälligt kan läggas åt sidan behöver marknadsaktörer knappast leta länge för att hitta nästa oroshärd: söndagens parlamentsval i Grekland. Enligt aktuella opinionsundersökningar ser det ut att bli ett jämnt val mellan Ny Demokrati, som stöder EU/IMF-stödpaketet och dess villkor, och Syriza som motsätter sig villkoren för stödpaketet.

Enligt Financial Times försöker Syrizaledaren Alexis Tsipras nu ta poänger på EU-stödet till de spanska bankerna inför valet.

"Utvecklingen i Spanien bekräftar den position vi tog från början - att krisen är ett paneuropeiskt problem, och det sätt som den har hanterats hittills är socialt katastrofalt och fullständigt ineffektivt", sade Alexis Tsipras.

Ny Demokratis ledare Antonis Samaras menar dock att villkoren för Spanienstödet visar "fördelarna av att ta en ansvarsfull väg".

Statistik på måndagsmorgonen visade att industriproduktionen i Frankrike steg 1,5 procent i april jämfört med mars, medan produktionen i tillverkningsindustrin sjönk 0,7 procent. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker minus 0,1 respektive minus 0,7 procent.

Dansk KPI var oförändrat i maj jämfört med april, och steg 2,1 procent jämfört med maj 2011, vilket var i linje med analytikernas prognoser

Klockan 10.00 publiceras norsk maj-KPI, enligt Bloomberg News enkät väntas KPI-inflationen ha stigit till 0,5 procent, från 0,3 procent i april, medan den underliggande inflationstakten väntas ha stigit till 1,1 procent från 0,7 procent.

Svenska statsobligationsräntor stiger 3-8 punkter på måndagsmorgonen medan kronan handlas cirka 6 öre starkare mot euron, och närmare 14 öre starkare mot dollarn, jämfört med fredagens svenska stängning.

Riksbanken publicerar sina företagsintervjuer, klockan 9.30, och samtidigt redovisar SCB resultatet av vårundersökningen om svenskarnas EU- och eurosympatier. På tisdag publicerar SCB maj-KPI, och på fredag redovisar Arbetsförmedlingen sin arbetslöshetsstatistik för maj.

Måndagens USA-agenda är tunn, men senare i veckan riktas intresse mot bland annat majstatistik över detaljhandel, onsdag, och KPI, torsdag. Torsdagen bjuder också på Empire Manufacturing Index för juni och på fredag publiceras industriproduktionsdata för maj.

USA:s finansdepartement ska under veckan också sälja tre-, tio- och 30-åriga statsobligationer för totalt 66 miljarder dollar.

Table


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?