ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Företaget som expanderar mitt i grekkrisen

Grekiska småföretag kämpar i hård motvind, men app-företaget Taxibeat har lyckats expandera mitt under brinnande ekonomisk kris. Krisen har fått grekerna att bli mer alerta, säger affärsutvecklingschefen Spyros Dovas.

Direktörer och chefer på grekiska kontor gömmer sig ofta bakom mörka trädörrar och en stab av sekreterare. Att komma till Taxibeats kontor i det exklusivare området Kolonaki i Aten är raka motsatsen. Öppet landskap, glasdörrar, whiteboard och mjuka soffor i limegrönt.

Företaget utvecklar en mobilapplikation för taxiresor. Den som vill ha en taxi går in på appen och får genom en GPS-funktion upp vilka taxibilar som finns i närheten. Där finns också information om varje taxibil – vilken bilmodell det är, vilka språk chauffören talar och vilket betyg han har fått från tidigare passagerare. Taxichauffören, som också har en app, kan acceptera körningen genom sin mobil.

Första versionen av appen lanserades för ett år sedan.

”Det var en väldigt het sommar här med många strejker. Taxiförarna var på en två månader lång strejk, så det var inte världens bästa tid för lansering”, säger affärsutvecklingschefen Spyros Dovas och skrattar högt.

Men efter det har det gått bättre. Krisen innebär möjligheter, menar Spyros Dovas.

”Vi växer fort på en marknad som dör. Taxiförare har förlorat en stor del av sina intäkter under de senaste två åren under krisen. Folk är mindre benägna åka taxi. Men för oss är det en stor möjlighet. Vi kan erbjuda passageraren att boka en taxi utan bokningsavgift. Och taxichaufförerna är öppnare för att lyssna på nya sätt att tjäna pengar.”

Företaget kunde sparka i gång tack vare ett stöd på 45.000 euro, drygt 400.000 kronor, från en lokal fond. Efter det har företaget fått in ytterligare 250.000 euro, drygt 2,2 miljoner kronor, från privata investerare.

Nu finns 1.350 förare registrerade hos Taxibeat och de anstränger sig hårt för att få bra betyg av kunderna.

”De gör saker man aldrig skulle vänta sig från taxichaufförer. Till exempel var det från början bara ett par förare som hade gratis wifi i bilen, sedan ville fler och fler erbjuda det.”

Taxichaufförerna betalar 50 cent per körning till Taxibeat, vilket i dagsläget utgör inkomstkällan för företaget.

Om en månad lanseras appen i Rio de Janeiro i Brasilien. Företaget håller också på att expandera till Frankrike, Rumänien och Norge.

Medan Taxibeat både har kunnat starta och expandera mitt under brinnande kris, har många små och medelstora företag i Grekland svårt att överleva.

Sex av tio företag såg sina intäkter minska under 2011 jämfört med 2010 och 150.000 jobb försvann, enligt en rapport från EU-kommissionen. Under 2012 väntas 60.000 små och medelstora företag stänga igen och ytterligare 240.000 jobb kommer att försvinna. Stora utflöden från bankerna har lett till brist på likviditet och minskad utlåning.

För Taxibeat har det inte ens varit ett alternativ att gå till banken och försöka låna pengar.

”Om vi hade startat 2004 hade vi kanske gått till banken. Men nu försöker vi inte ens”, säger Spyros Dovas.

Korruption och byråkrati hindrar grekiska invånare och företag från att vara produktiva, enligt EU-kommissionen.

Det är en bild Spyros Dovas känner igen sig i.

”För att starta och driva ett företag är det så mycket byråkrati att det är svårt att förstå. Det är enorm arbetslöshet i Grekland. Men processen att anställa en person – något som hela samhället skulle vilja se – kräver enormt mycket pappersarbete.”

Han berättar om legala processer där det kan ta tre till fem år innan en dom kommer och ett skattesystem som är så komplext att inte ens inhyrda experter kan ge klara besked om vad som gäller.

Men medan den offentliga sektorn visar ovilja till förändring, är det annorlunda i den privata sektorn, menar Spyros Dovas.

”I små och stora företag – där finns en stor drivkraft att söka nya möjligheter i och med krisen. Alla är mer alerta än för fem år sedan när pengar var lätta att tjäna.”

Vad tror du händer i valet?
“Ingen vet. Vad som än händer kommer de närmaste åren vara mycket svåra för det här landet, svårare än vad min generation och kanske även tidigare generationer någonsin upplevt."

"Min förhoppning är att Grekland stannar i eurozonen och att samhället blir mer likt andra länder i Europa, när det gäller effektiviteten i samhällets institutioner och ekonomin.”

Tyck till