1515

Asienbörser: Uppåt över hela linjen

De ledande asiatiska börserna noterades högre på måndagen. Investerare hoppas att stöd åt Spanien lindrar den europeiska skuldkrisen. Helgens kinesiska statistikflora visade på överraskade stark handelsdata medan inflationen kyldes av mer än väntat under maj.

"Utan en räddning hade Spanien haft allvarliga likviditetsproblem. Kortsiktigt är det en lättnad för Spanien och Europa, men det är inte slutlösningen", sade Khiem Do, strategichef hos Baring Asset Management, till Bloomberg News.

Kring klockan 7.55 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 2,5 procent högre. I Japan var samtidigt Nikkei och Topix 2,1 och 1,8 procent upp.

Japanska Sharp var dryga 8 procent högre sedan Foxconn kommer att tidigarelägga köp av produkter från bolaget.

Bland Europaberoende asiatiska företag steg Canon 3,4 procent i Tokyo. Esprit och Hutchison Whampoa noterades samtidigt knappa 6 samt nära 3 procent högre i Hongkong.

På lördagskvällen meddelade Spaniens ekonomiminister Luis de Guindos att landet kommer att ansöka om stöd, och eurogruppen meddelade strax därefter att den är redo att bistå med upp till 100 miljarder euro. Slutligt besked om hur mycket stöd Spanien kommer att begära för att återkapitalisera bankerna väntas först efter att konsultrapporterna om banksektorns kapitalbehov har presenterats senare i juni.

Hongkongs Hang Seng-index var 2,4 procent högre. I Fastlandskina steg vidare Shanghai och Shenzhen 1,1 respektive 1,6 procent. Helgens kinesiska makrodata visade att inflationen i konsument- och producentled sjönk mer än väntat i maj medan ökningstakten i industriproduktion och detaljhandel inte nådde upp till förväntningarna.

"Det faktum att KPI kom ned snabbare än väntat tillåter ökad policyflexibilitet", sade Helen Zhu, aktiestrategichef på Goldman Sachs i Hongkong, till Bloomberg News.

Kinas export ökade dock med 15,3 procent i maj, jämfört med samma månad året före, väntat var enbart 7,1 procent. Importen ökade samtidigt med 12,7 procent, väntat var här enbart 5,5 procent. Sammantaget genererade detta ett handelsöverskott på motsvarande 18,7 miljarder dollar, jämfört med ett överskott på 18,4 miljarder dollar föregående månad.

"Den ekonomiska datan för maj är lite bättre än väntat men regeringen kommer att fortsätta med policylättnader givet att dessa siffror fortsatt är på relativt svaga nivåer", sade Dai Ming, fondförvaltare på Shanghai Kingsun Investment Management & Consulting, till Bloomberg News.

Biltillverkaren SAIC och shippingföretaget China Cosco Holdings steg 2,1 respektive 3,8 procent.

Australien håller stängt på måndagen.

Table


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?