Räntor och valutor: Spanska räntor upp rejält

Spanska marknadsräntor stiger rejält i onsdagens förmiddagshandel då oron växer kring tillståndet i den spanska banksektorn. Även räntorna i flera andra av euroområdets problemländer stiger, medan räntorna i den allt mindre kärnan sjunker eller visar små rörelser.

Spanska tioårsräntor steg under förmiddagen över 6 procent för första gången sedan 27 april.

EU-ordföranden Herman Van Rompuy sa på Euronews webbsida att Spanien inte har bett om hjälp från EU och att han har fullt förtroende för den spanska regeringen. Han sa också att Spanien har vidtagit modiga åtgärder, men att de behöver reformera sin banksektor.

Vid lunchtid är den tyska tioåriga benchmarkräntan ned 2 punkter till 1,53 procent, från tisdagens svenska stängning, och den svenska tioårsräntan är ned 6 punkter till 1,61 procent.

Marknadsaktörer fortsätter även att fokusera på Grekland och försöken att bilda en regering bland ovilliga partier. Det är just nu ledaren för Syriza, Alexis Tsipras, som har stafettpinnen, och han ska under onsdagen träffa andra partiledare, bland andra Ny Demokratis Antonis Samaras och Pasoks Evangelos Venizelos.

Syrizaledaren har dock ställt tydliga ultimatum till de båda tidiga regeringsföreträdarna att de måste skriftligen till EU dra tillbaka sitt stöd för det besparingsprogram som villkoras i stödpaketet från EU/IMF.

Om Alexis Tsipras misslyckas i sina försök att bilda regering ska stafettpinnen lämnas över till Pasokledaren Evangelos Venizelos, men enligt mediauppgifter på onsdagen kommer Evangelos Venizelos inte att acceptera ett sådant mandat.

Enligt tidningen Proto Thema kommer han i så fall i stället att begära att president Karolus Papoulias omedelbart kallar in samtliga partiledare för överläggningar.

Ny Demokratis ledare Antonis Samaras sa till grekisk TV på förmiddagen att han kommer att ta initiativ till att forma en "center-högerfront" och tillade att hans parti står bakom att Grekland stannar i eurosamarbetet. Enligt honom är hans parti den enda stabila pelaren i Grekland i ett läge då landet behöver stabilitet och säkerhet.

Det oklara politiska läget i Grekland gör att många bedömare ifrågasätter om landet kommer att ha kapacitet att ta beslut om nya besparingar om 11 miljarder euro i juni, vilket är ett villkor för nya utbetalningar ur stödpaketet från EU/IMF, och det kan ställa frågan om en Grekisk euroexit på sin spets.

EU-kommissionens ordförande Manuel José Barroso sa till tysk radio på förmiddagen att Grekland måste respektera villkoren för nödlånen för att undvika "väldigt negativa konsekvenser".

Som en kontrast till Grekland visade tysk statistik på morgonen att den tyska exportmotorn åter är i gång. Varuexporten ökade oväntat med 0,9 procent i mars, från februari, och innebär att exporten var 2,7 procent högre under första kvartalet i år än under samma period i fjol. Analytiker hade spått en minskning med 0,5 procent för mars.

"Den konkurrenskraftiga tyska ekonomin gynnas av den återupplivade globala handeln efter en svag period i slutet av 2011. Dagens siffror stödjer vår prognos om att den tyska ekonomin har vuxit något sedan början av året", skriver Commerzbank-analytikern Ulrike Rondorf i ett kundbrev.

Bankens prognos för helåret 2012 är dock en BNP- tillväxt på endast 0,5 procent.

Tysklands handelsbalans visade ett överskott på 17,4 miljarder euro i mars, bättre än analytikernas prognos på 14,3 miljarder euro, enligt en sammanställning från Bloomberg News.

Bytesbalansen uppvisade samtidigt ett överskott på 19,8 miljarder euro, väntat +18,0 miljarder euro.

Här hemma visade statistik på morgonen att de svenska småhuspriserna sjönk med 1 procent i riket som helhet under februari-april, jämfört med föregående tremånadersperiod.

Jämfört med ett år tidigare sjönk priserna i riket med 4 procent.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson anser att statistiken ger ytterligare bevis på att bostadsmarknaden stabiliseras, även om dagens siffror var lite svagare än de räknat med.

Han noterar att reviderad statistik för första kvartalet visar att priserna sjönk 1 procent från kvartalet före och med 3 procent jämfört med ett år tidigare.

"En stabiliserande bostadsmarknad är i linje med att kredittillväxten visar tecken på att plana ut efter den tidigare nedgången", skriver Torbjörn Isaksson i ett kundbrev.

Han konstaterar att den senaste tidens turbulens på börsen kan tynga bostadsmarknaden, men att de gör bedömningen att den svenska bostadsmarknaden är robust och att de förväntar sig att se viss återhämtning framöver.

"Detta är viktigt ur flera aspekter eftersom det kan påverka hushållens benägenhet att konsumera och efterfrågan på krediter. Dessutom kan det påverka penningpolitiken och utgör en risk mot vår tro på ytterligare räntesänkningar eftersom Riksbanken inte skulle välkoma någon tydlig uppgång i kredittillväxten", enligt Torbjörn Isaksson.

I TNS Prosperas senaste inflationsenkät bland marknadsaktörer var det i stort sett bara publiceringsdatum för rapporten som förändrats jämfört med föregående månads mätning, men med förstoringsglas går det i alla fall att urskilja att marknadsaktörernas förväntningar om reporäntan framöver har justerats svagt uppåt.

Amerikanska marknadsräntor pekar svagt nedåt i förmiddagens europeiska handel, tioårsräntan är ned 2 punkter till 1,82 procent. Pimco-chefen Bill Gross har, enligt Bloomberg News, uppmanat investerare att förbereda sig på ytterligare obligationsköp från Federal Reserve, eller QE3, för att bekämpa avmattningen i den amerikanska ekonomin.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder statistik över grossistlager i mars, klockan 16.00.

På valutamarknaden fortsätter euron att pressas mot dollarn på grund av problemen i Grekland och Spanien och handlas nu kring 1,297, ned från 1,299 vid svensk stängning på tisdagen.

Dollarn tappar i sin tur ytterligare lite mot yenen, medan kronan är stabil mot dollarn och har blivit cirka 1 öre starkare mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?