Räntor och valutor: Grekland skapar oro

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt svagt nedåt efter den svenska marknadens stängning på tisdagen samtidigt som euron har pressats nedåt mot dollarn och andra valutor.

Oro runt den problematiska regeringsbildningen i Grekland lockade investerare till amerikanska statspapper och bidrog till stark efterfrågan i en emission av treåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar.

Obligationerna såldes till en ränta på 0,362 procent, vilket var lägre än väntade 0,365 procent. Bid/cover-nivån blev 3,65, jämfört med 3,36 i föregående treårsemission.

Amerikanska marknadsaktörer följde noga alla nya besked om regeringsförhandlingarna i Grekland. Alexis Tsipras, ledare för vänsterpartiet Syriza, träffade partiledaren för Demokratiska Vänstern på tisdagskvällen och han kommer att fortsätta förhandla med andra partier, bland annat Ny Demokrati och Pasok, på onsdagen.

Alexis Tsipras ställer dock tuffa krav inför förhandlingarna. Han sade på tisdagskvällen att han räknar med att partiledarna för Ny Demokrati och Pasok, Antonis Samaras och Evangelos Venizelos, ska skriva ett brev till EU där de drar tillbaka sina skriftliga åtaganden om att implementera åtstramningsåtgärder före onsdagens förhandlingar om en eventuell regeringsallians, som planeras till omkring klockan 16.00 svensk.

Såväl Antonis Samaras som Evangelos Venizelos avfärdade Syrizaledarens krav på tisdagskvällen. Antonis Samaras sade att han hade ombetts att "skriva under på en förstörelse av Grekland".

"Han tolkar, med en ofattbar arrogans, valresultatet som ett mandat att dra landet in i kaos. Jag hoppas att herr Tsipras kommer till sans innan vi möts", sade Antonis Samaras i en tv-sänd kommentar.

Bland analytiker börjar det råda en utbredd uppfattning om att det saknas förutsättningar för bilda en koalitionsregering, och att Grekland kommer att tvingas till nyval inom kort. Och givet det svaga väljarstödet för de tidigare regeringspartierna Pasok och Ny Demokrati anses sannolikheten vara hög för att Grekland i slutänden kommer att behöva lämna eurosamarbetet.

Oron för Europakrisen bidrog också till att pressa ned guldpriset markant i USA på tisdagen, majterminen sjönk 2,1 procent, till 1.604 dollar per troy ounce vilket var den lägsta stängningsnivån på fyra månader.

"Folk försöker komma ur guld och in i cash och dollar", sade Robin Bhar, analytiker vid Societe Generale, till Wall Street Journal.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder statistik över grossistlager i mars, klockan 16.00. Samtidigt talar Fedchefen i Minneapolis, Narayana Kocherlakota, om penningpolitik. Senare talar även Fedledamöterna Sandra Pianalto och Charles Plosser, men ämnena för deras anföranden tyder inte på att de kommer att ge några signaler om den ekonomiska utvecklingen eller utsikterna för penningpolitiken.

Finansdepartementet ska vidare sälja tioåriga obligationer för 24 miljarder dollar.

Det negativa marknadssentimentet har fortsatt i Asienhandeln på onsdagen, med sjunkande börsindex på de flesta marknader och fortsatt nedåttryck mot euron.

Det oklara politiska läget i Grekland gör att många bedömare ifrågasätter om landet kommer att ha kapacitet att ta beslut om nya besparingar om 11 miljarder euro i juni, vilket är ett villkor för nya utbetalningar ur stödpaketet från EU/IMF, och det kan ställa frågan om en Grekisk euroexit på sin spets.

Australiendollarn försvagades också i den asiatiska handeln efter att premiärminister Julia Gillard sagt att en återgång till budgetöverskott kommer att ge centralbanken "maximalt utrymme" att justera räntan.

"Vad vi kan göra som regering är att få finanspolitiken i rätt skick för att ge Reserve Bank (centralbanken) ett maximalt utrymme för att agera om de skulle vilja göra det. Det har varit drivkrafterna till varför vi vill föra budgeten tillbaka mot överskott", sade hon.

Premiärministerns budskap bidrog, tillsammans med det negativa sentimentet, också till att pressa ned australiensiska marknadsräntor markant i onsdagens handel.

På en tunn Europaagenda på onsdagen riktas fokus kanske främst mot tysk handels- och bytesbalansstatistik för mars, klockan 8.00.

I Sverige presenterar TNS/Prospera en ny enkät om inflationsförväntningarna bland penningmarknadsaktörer, klockan 8.00. Klockan 9.30 publicerar SCB vidare småhusbarometern för april.

Klockan 11.45 talar finansminister Anders Borg under rubriken: "Bortom krisen - utmaningar för svensk ekonomi" vid ett lunchseminarium hos Almega.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?