Räntor och valutor: Euron under press

Europeiska marknadsräntor visar små rörelser i tisdagens inledande handel, samtidigt som euron tappar i spåren av oron över det politiska läget i Grekland.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan oförändrad på 1,58 procent, från svensk stängning på måndagen, medan den svenska tioåringen är upp 1 punkt till 1,67 procent.

I Grekland strandade regeringsförhandlingarna redan i går kväll sedan Ny demokratis ledare, Antonis Samaras, misslyckats med att bilda en regeringskoalition. Uppdraget har nu gått vidare till det näst största partiet i valet, vänsteralliansen Syriza. Dess ledare Alexis Tsipras ska träffa Greklands president i dag, tisdag, klockan 14.00 lokal tid.

SEB:s Richard Falkenhäll konstaterar i bankens morgonbrev att den politiska makten i Grekland är splittrad och att partier som motsätter sig besparingar fick cirka 60 procent av rösterna, vilket gör en bredare politisk lösning svårare.

"Mycket talar därför att Grekland går till nyval redan i början på juni", skriver han och tillägger att om Grekland inte fullföljer den tidigare beslutade överenskommelsen om besparingar på ytterligare 11,5 miljarder euro så riskerar kommande utbetalningar till Grekland "som vanligt" att frysa inne.

ECB-rådsledamoten och Bundesbankchefen Jens Weidmann skriver i en debattartikel i Financial Times att penningpolitiken inte kan lösa alla problem.

Nödåtgärder som vidtagits i euroområdet för att hantera den finansiella krisen "får inte bli ett bekvämt smärtstillande medel för att förlänga ett ohållbart status quo".

Han skriver vidare att centralbankernas eldkraft "inte är obegränsad" och att de har tydliga restriktioner när de gäller de risker de får ta.

Penningpolitik är "inget universalmedel", skriver han, och tillägger att följa reglerna för en "stabilitetsorienterad penningpolitik" inte är en "legalistisk besatthet", utan snarare "nyckeln till de europeiska medborgarnas acceptans av valutaunionen".

Statistik under natten visade att de brittiska butikspriserna, enligt BRC, steg 1,3 procent i april, jämfört med ett år tidigare, och det var en mindre uppgång än väntat.

Samtidigt sjönk Rics husprisindex till -19 i april, från reviderade -11 månaden före.

På tisdagens europeiska makroagenda kvarstår tysk industriproduktion för mars månad.

Analytiker räknar med att produktionen steg 0,8 procent jämfört med månaden före, och sjönk med 1,2 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News.

Den tyska orderingången till industrin, som publicerades i går, visade sig vara starkare än väntat i mars. Jämfört med månaden före steg den med 2,2 procent, väntat +0,5 procent, och jämfört med ett år tidigare sjönk den med 1,3 procent. Här väntades en nedgång med 2,8 procent, enligt Bloomberg News.

Här hemma släpper Riksgälden utfallet av statens betalningar i april och SEB publicerar en ny konjunkturprognos.

I morgonbrevet skriver Richard Falkenhäll att bilden blir allt tydligare att ännu nästan fyra år efter en akuta finanskrisen så är tillväxten fortfarande inte självgående utan sårbar för olika bakslag.

"Visserligen kan tillväxtekonomier stötta och vi ser en försiktig stabilisering i USA, men detta förmår inte ge världsekonomin ett lyft i spåren av den pågående skuld- och kreditkontraktionen, vilket gör att behovet av stödinsatser består", skriver han.

Amerikanska marknadsräntor fortsatte svagt uppåt efter svensk stängning på måndagen då de amerikanska investerarna funderade över hur de skulle ställa sig till resultaten i helgens europeiska val.

I tisdagens tidiga europeiska handel visar USA- räntorna fortsatt begränsade rörelser.

I ett tal sent på måndagskvällen sade Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker, att en stor del av USA:s arbetslöshet beror på strukturella svagheter som bristfällig kompetens och detta kan inte lösas av ytterligare stimulanser från Federal Reserve.

"Vissa kommentatorer uppmanar Fed att vidta ytterligare åtgärder så länge som arbetslöshetsnivån är hög. Men om hög arbetslöshet till största delen speglar fundamentala faktorer snarare än otillräcklig konsumtion så skulle sådan stimulans inte ha så stor påverkan på arbetslösheten utan istället bara öka risken för att pressa upp inflationen", sade han.

I eftermiddag publiceras amerikansk statistik i form av NFIB konfidensindikator för småföretag i april samt veckosiffrorna över detaljhandelsförsäljningen från ICSC och Redbook.

På valutamarknaden försvagas euron mot dollarn och handlas kring 1,302, jämfört med 1,304 vid svensk stängning i går.

Dollarn är stabil mot yenen strax under 80-strecket.

Kronan har samtidigt blivit cirka 1 öre svagare mot dollarn och är stabil mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?