Stockholmsbörsen: Fallet äts långsamt upp

Stockholmsbörsen handlades fortsatt lägre efter lunchtid på måndagen i spåren av helgens valresultat i Frankrike och Grekland. Frankfurtbörsen backade 0,8 procent samtidigt som Paris CAC40 var ned 0,2 procent. Londonbörsen var stängd. Terminerna pekar på lägre kurser på USA-börserna i eftermiddag.

"Den globala riskaptiten är åter på väg ned då marknaden analyserar helgens val i Frankrike och Grekland. Hollandes vinst i det franska presidentvalet var som väntat men hans relationer med Tysklands förbundskansler Angela Merkel har ännu inte testats", skrev Barclays strateger i London enligt Marketwatch.

SIX Generalindex var vid klockan 13.28 ned med 0,8 procent till 310 samtidigt som OMXS30-index sjönk 0,7 procent till 1.025. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3,6 miljarder kronor.

Antonis Samaras, ledare för Ny Demokrati, ND, det största partiet i det grekiska valet, inleder nu jakten på koalitionsmedlemmar som kan ingå i en regering. Det rapporterade Reuters.

Med 99 procent av rösterna räknade stod det klart att de två regeringspartierna, ND och Pasok, som på förhand förbundit sig att acceptera de åtstramningar som Grekland ålagts av IMF och EU inte fått egen majoritet.

Söndagens presidentval i Frankrike vanns av utmanaren och socialistkandidaten Francois Hollande. Segersiffrorna i den andra valomgången mot den sittande presidentent Nicolas Sarkozy skrevs till 51,67 mot 48,33 procent när 99 procent av rösterna hade räknats.

Säkerhetsbolaget Securitas redovisade ett resultat före skatt på 508 miljoner kronor (527) för det första kvartalet 2012. Resultatet före skatt förväntades uppgå till 572 miljoner kronor, enligt SIX Estimates, och det blev därmed 11 procent sämre än väntat.

Omsättningen uppgick till 16.264 miljoner kronor (14.775), jämfört med väntade 16.095 miljoner. Den organiska försäljningstillväxten uppgick till 1 procent (3). Aktien ställdes ned 3,7 procent till 57,65 kronor.

Eniro rusade 18 procent efter att ha meddelat att bolaget planerar nyemittera preferensaktier till ett värde om 400 miljoner kronor som ett led i att under 2012 minska bolagets nettoskuld med 1,2 miljarder kronor. Genom återbetalningen av skulder gör bolaget dessutom en reavinst om 150 miljoner kronor.

Byggbolaget NCC sålde Hämeenlinna köpcentrum i Tavastehus i Finland för cirka 800 miljoner kronor, baserat på nuvarande uthyrningsgrad. Köpare är finländska pensionsförsäkringsbolaget Keva. NCC gick fram 0,6 procent till 130,70 kronor.

Programvarubolaget Formpipe Software köpte samtliga aktier i det danska programvaru- och tjänstebolaget Traen, verksamt inom Enterprise Content Management (ECM), för cirka 300 miljoner kronor. Formpipe-aktien var oförändrad.

Investmentbolaget Creades backade 3,9 procent till 122 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt om 127 miljoner kronor under det första kvartalet 2012. Substansvärdet uppgick per den 31 mars till 140,60 kronor per aktie.

Teknikkonsulten ÅF redovisade ett resultat efter finansnetto på 127 miljoner kronor för det första kvartalet 2012. Analytikerna hade räknat med ett resultat efter finansnetto på 121 miljoner kronor. Aktien var upp 1,4 procent.

Bland de aktier som idag handlas exklusive utdelning återfanns bland annat Industrivärden, som avskiljer 4,50 kronor per aktie, och Scania som delar ut 5,00 kronor per aktie. Industrivärden var ned 5 kronor, medan Scania backade 4,70 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?