1515

Råvaror: Oljan tappar

Råvarupriserna noterade måttliga nedgångar under måndagens förmiddagshandel, och följde därmed det generella humöret på finansmarknaderna, som till stor del präglades av oro över skuldkrisen i euroområdet.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0,65 dollar till 97,84 dollar per fat vid klockan 11.45. Brent var samtidigt ned 0,57 dollar till 112,60.

Förra veckan sjönk Brent-oljan 6,55 dollar per fat, knappt 6 procent, på oro över skuldkrisen och en rad svag makrostatistik från USA. WTI föll samtidigt tillbaka under 100 dollar per fat för första gången sedan början på februari.

"Bidragande till den större än väntade korrektionen i oljepriserna var sannolikt den relativt höga nivån av så kallade nettolånga positioner av fondförvaltare, som hade stigit under veckan till tisdagen, vilket gjorde att marknaden var känslig för negativa nyheter om efterfrågetillväxten", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Det allmänna sentimentet på finansmarknaderna på måndagen är negativt, och nyhetsflödet har till stor del präglats av de franska och grekiska valen under helgen. I Frankrike förlorade Nicolas Sarkozy presidentposten till Francois Hollande, ledare för Socialistpartiet. I Grekland fick eurovänliga Ny Demokrati flest röster, men partiet lyckades inte få majoritet i parlamentet och tvingas nu leta stödpartier.

"Optimister som den senaste tiden har trott att de flesta riskerna beträffande euron redan har varit 'inprisade' upptäcker nu att det definitivt inte är fallet. Valresultaten i Grekland och Frankrike är bevis på att folket inte är villigt att betala för de kraftfulla besparingsåtgärderna. Vi kan få se ett nytt bakslag sent i maj när Irland håller sin folkomröstning. Vi tror att detta kommer att tynga euron, marknadssentimentet och råvarupriserna en tid framöver", skriver Commerzbank i en kommentar.

I torsdags sänkte Saudiarabien priset på sin Arab Light-olja, den största oljan sett till försäljningsvolym. Iran, som har tappat en stor del av exporten på grund av sanktionerna mot landet, kontrade på måndagen med att sänka priset på sin största olja till 1,30 dollar från 1,36 dollar per fat i syfte att behålla så många som möjligt av sina kunder.

Enligt statistik sammanställd av Bloomberg News producerade Iran knappt 3,3 miljoner fat per dag i april, vilket är den lägsta nivån sedan juli 1992.

På basmetallmarknaden håller London Metal Exchange stängt på måndagen på grund av helgdag. I USA på Comex handlades dock kopparn i första terminsposition ned 0,3 procent.

"Valen i Europa indikerar osäkerheter vad gäller att lösa Europas skuldfrågor, vilket har lett till en bred marknadsreaktion", sade Li Peng, analytiker vid Guotai Junan Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden sjönk guldpriset med 2 dollar till drygt 1.640 dollar per uns, medan silvret tappade 0,04 dollar till 30,43 dollar per uns.

I eurotermer har däremot guldet stigit och noteras på den högsta nivån sedan mitten av april, vilket enligt Commerzbank talar för att den senaste prisrörelsen endast beror på utvecklingen i dollarn.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?