1515

Råvaror: Oljan minskar nedgång

Priserna på WTI- och Brentolja återhämtade delar av tidigare nedgångar under den senare delen av måndagskvällen. Ädelmetallpriserna var fortsatt sjunkande.

Spotpriset på guld var vid klockan 20.30 ned med dryga 5 dollar till 1.637 dollar per uns, medan silvret tappade 0,35 dollar till 30,02 dollar per uns.

"Folk lämnar euron för dollarn och en starkare dollar är alltid ofördelaktig för guld", sa Ronald Stoeferle, råvaruanalytiker på Erste Group Bank i Wien, till Bloomberg News.

På råoljemarknaden återhämtade WTI-oljan i första termin delar av tidigare nedgångar under måndagskvällens senare del och var ned med 0,62 dollar till 97,87 dollar per fat. Brent var samtidigt ned med 0,02 dollar till 113,16.

"De europeiska valresultaten ökar oron för instabilitet och svagare ekonomiska resultat i Europa, vilket betyder lägre efterfrågan på olja", sa Michael Lynch, föreståndare på Strategic Energy & Economic Research, till Bloomberg News.

På söndagen gick socialistkandidaten Francois Hollande segrande ur det franska presidentvalet, vilket betyder att han nu tar över presidentposten från Nicolas Sarkozy. I Grekland fick eurovänliga Ny Demokrati flest röster i parlamentsvalet, men partiet lyckades inte få majoritet i parlamentet och tvingas nu leta stödpartier.

I torsdags sänkte Saudiarabien priset på sin Arab Light-olja, den största oljan sett till försäljningsvolym. Iran, som har tappat en stor del av exporten på grund av sanktionerna mot landet, kontrade på måndagen med att sänka priset på sin största olja till 1:30 dollar från 1:36 dollar per fat i syfte att behålla så många som möjligt av sina kunder.

Basmetallmarknadens London Metal Exchange hade stängt på måndagen på grund av helgdag. I USA på Comex handlades dock kopparn i första terminsposition upp 1,0 procent.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?