Euron har åter vänt upp över 1,30 mot dollarn, efter att ha pressats ned under den nivån för första gången sedan mitten av januari i den asiatiska handeln på måndagen. Samtidigt vänder franska statspappersräntor ned efter att ha stigit i den tidiga handeln, tyska räntor stiger samtidigt svagt efter ett nedställ på morgonen.
Statspappersräntorna i Medelhavsländer, som Italien och Spanien, handlas dock fortsatt 3-9 punkter högre än på fredagen, främst drivet av oro för konsekvenserna av det osäkra parlamentariska läget efter valet i Grekland, men även i dessa länder har räntorna sjunkit tillbaka något efter större uppgångar i den tidiga handeln.
Svenska statsobligationsräntor fortsätter dock svagt nedåt i förmiddagshandeln, medan kronan noterar blygsamma förändringar jämfört med öppningsnoteringarna.
När drygt 99 procent av rösterna hade räknats hade det tidigare regeringspartiet Ny Demokrati fått 18,88 procent av rösterna, och var därmed största parti. Ny Demokrati skulle därmed få 108 platser i parlamentet, och presidenten kommer därmed att i första hand ge uppdraget till Ny Demokratis ledare Antonis Samaras att försöka bilda regering.
Presidenten har kallat till sig nuvarande premiärministern till möte klockan 13.00 svensk tid, därefter ska han hålla överläggningar med Antonis Samaras med start klockan 14.00.
Det är endast Ny Demokrati och Pasok som har åtagit sig att följa det åtstramningsprogram som överenskommits med EU och IMF, och givet att Pasok endast tycks få 41 platser i det nya parlamentet så kan dessa två partier inte på egen hand bilda en regering som har stöd av en majoritet i parlamentet.
Ekonomer på Commerzbank skriver i ett kundbrev att det parlamentariska läget gör det osannolikt att Grekland kommer att kunna genomföra de besparingar som krävs för att EU och IMF ska fortsätta att betala ut stödpengar. I så fall är det troligt att Grekland slutar betala på statsskulden.
En Grekisk betalninginställelse skulle, enligt Commerzbanksekonomerna, i första hand skada den grekiska banksektorn, och Grekland skulle inte ha pengar att rekapitalisera bankerna. Det betyder i sin tur att Greklands euromedlemskap också står på spel, men ekonomerna noterar samtidigt att det endast är kommunistpartiet, som tycks få 26 platser i parlamentet, som har argumenterat för att Grekland ska lämna euron.
"Därför är det mycket tänkbart att flera partier trots allt röstar för besparingsåtgärderna om valet står mellan konsolidering och att lämna euron", skriver Commerzbanksekonomerna, som dock samtidigt håller öppet för att regeringsbildningen kan bli så svår att ett nyval kan behöva hållas i sommar, och att frågan om Greklands euromedlemskap avgörs först då.
Dominique Barbet, ekonom på BNP Paribas, tror att Antonis Samaras kommer att söka stöd från Pasok och ytterligare partier, som Demokratiska vänstern som tycks få 19 platser i parlamentet, för att nå en majoritet
Dominique Barbet noterar att de europeiska marknaderna har lugnat ner sig något efter den mycket nervösa inledningen på veckans handel, och han kopplar det till det antagandet om att Antonis Samaras trots allt ska lyckas forma en storkoalition, det behövs endast två parlamentariker från andra partier. Detta skulle dock inte hindra att den tillträdande regeringen blir mycket bräcklig.
Enligt den grekiska nyhetsbyrån Ana innebär valresultatet att presidenten måste ge vart och ett av de tre största partierna i turordning ett mandat att under tre dagar undersöka förutsättningarna att bilda en koalitionsregering. Om ingen lyckas bilda en regering före den 17 maj måste det nyvalda parlamentet upplösas och nyval utlysas.
Det politiska läget i Europa, och då framför allt i Grekland, väntas fortsätta att stå i fokus för de europeiska marknaderna, men marknadsaktörer väntas ändå hålla ett öga på tysk industriorderstatistik för mars, klockan 12.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha ökat med 0,5 procent jämfört med i februari men sjunkit 2,8 procent jämfört med mars 2011.
Dessutom hållet BIS centralbankschefsmöte i Basel på måndagen.