Räntor och valutor: Europeisk valoro dämpades

Ett nytt politiskt läge efter valen i Frankrike och Grekland på söndagen ledde till en nervös start på veckan på de finansiella marknaderna, men oron dämpades efter hand.

Euron föll markant i den asiatiska handeln och noterades under 1,30 mot dollarn för första gången sedan mitten av januari. Den gemensamma valutan återhämtade sig senare, men när den svenska marknaden stängde noterades euron ändå cirka 1 cent lägre mot dollarn jämfört med vid fredagens svenska stängning.

På de europeiska räntemarknaderna inleddes måndagen med sjunkande tyska räntor medan franska, italienska och spanska räntor steg. Efter några timmars handel hade dock trenden vänt, och vid svensk stängning hade tyska räntor endast rört sig marginellt jämfört med fredagen medan franska räntor hade sjunkit 2-5 punkter.

Italienska räntor hade samtidigt sjunkit svagt medan spanska räntor steg 3-5 punkter. Portugisiska och irländska räntor steg med upp till 15 punkter.

Valresultaten i Frankrike och Grekland innebär visserligen förändringar i det politiska läget i euroområdet, men det kan vara svårt att hävda att varken Francois Hollandes seger i det franska presidentvalet eller det osäkra parlamentariska läget i Grekland var överraskande för den som åtminstone i någon mån orienterat sig om förutsättningarna inför valen.

Francois Hollande blir Frankrikes förste socialistiske president på 17 år, och han får nu ta över ett stort budgetunderskott och en växande statsskuld efter en valkampanj som mer fokuserade på tillväxt än besparingar. Efter en osäker inledning på måndagen tycktes dock såväl aktie- som räntemarknader i Paris försiktigt välkomna den nye presidenten.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel på måndagen att Tyskland kommer att ta emot Frankrikes nyvalde president Francois Hollande "med öppna armar".

Hon sa att hon talat med Francois Hollande på söndagskvällen:

"Vi enades om att vi planerar att samarbeta väl och intensivt - och vi kommer att träffas snabbt efter att han har svurits in", sa Angela Merkel.

Hon tillade att det fransk/tyska samarbetet är "avgörande för Europa. Vi kommer att påbörja detta samarbete mycket snabbt".

Parlamentsvalet i Grekland blev som väntat ett kraftigt bakslag för de båda regeringspartierna Ny Demokrati och Pasok, och de partierna klarar nu inte att bilda regering på egen hand.

Enligt den grekiska nyhetsbyrån Ana innebär valresultatet att presidenten måste ge vart och ett av de tre största partierna i turordning ett mandat att under tre dagar undersöka förutsättningarna att bilda en koalitionsregering. Om ingen lyckas bilda en regering före den 17 maj måste det nyvalda parlamentet upplösas och nyval utlysas.

I och med att Ny Demokrati blev största parti gick uppdraget att försöka bilda regering först till partiets ledare Antonis Samaras, som började med sonderingsmöten på måndagseftermiddagen. Det är endast Ny Demokrati och Pasok som har åtagit sig att följa det åtstramningsprogram som överenskommits med EU och IMF, och givet att de partierna endast samlar 149 av 300 platser i parlamentet måste ytterligare stöd för fortsatta besparingsåtgärder hittas bland andra partier.

Ekonomer på Commerzbank skrev i ett kundbrev att det parlamentariska läget gör det ser ut som att Grekland inte kommer att kunna genomföra de besparingar som krävs för att EU och IMF ska fortsätta att betala ut stödpengar. I så fall är det troligt att Grekland slutar betala på statsskulden.

En grekisk betalningsinställelse skulle, enligt Commerzbank-ekonomerna, i första hand skada den grekiska banksektorn, och Grekland skulle inte ha pengar att rekapitalisera bankerna. Det betyder i sin tur att Greklands euromedlemskap också står på spel, men ekonomerna noterar samtidigt att det endast är kommunistpartiet, som tycks få 26 platser i parlamentet, som har argumenterat för att Grekland ska lämna euron.

"Därför är det mycket tänkbart att flera partier trots allt röstar för besparingsåtgärderna om valet står mellan konsolidering och att lämna euron", skrev Commerzbank- ekonomerna, som dock samtidigt håller öppet för att regeringsbildningen kan bli så svår att ett nyval kan behöva hållas i sommar, och att frågan om Greklands euromedlemskap avgörs först då.

Dominique Barbet, ekonom på BNP Paribas, tror att Antonis Samaras kommer att söka stöd från Pasok och ytterligare partier, som Demokratiska vänstern, för att nå en majoritet

Dominique Barbet noterade att de europeiska marknaderna lugnade ner sig något efter den mycket nervösa inledningen på veckans handel, och han kopplade det till antagandet om att Antonis Samaras trots allt ska lyckas forma en storkoalition, det behövs endast två parlamentariker från andra partier. Detta skulle dock inte hindra att den tillträdande regeringen blir mycket bräcklig.

EU-kommissionens taleskvinna Pia Ahrenkilde-Hansen sa vid en pressbriefing på måndagen att Greklands framtid är inom euroområdet, även efter söndagens valresultat.

"Kommissionen hoppas och förväntar sig att Grekland respekterar överenskomna avtal. Vi står redo att assistera Grekland inom ramen för det andra ekonomiska anpassningsprogrammet", sa hon.

"Vi kommer att påminna om programmet för den nya regeringen när den bildas", fortsatte Pia Ahrenkilde-Hansen.

Taleskvinnan underströk att den grekiska demokratin nu ska respekteras. Det är upp till de grekiska politiska partierna att hantera processen och bildandet av en regering med stabil majoritet i parlamentet.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 2-5 punkter på måndagen, tioårsräntan ner 5 punkter, till 1,66 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 8 punkter (12).

Euron försvagades 1 öre mot kronan, till 8:90, medan dollarn stärktes 5 öre, till 6:83. TCW-index steg till 123,29 (123,13).

Inkommande makrostatistik på måndagen visade att orderingången till den tyska industrin ökade 2,2 procent i mars jämfört med i februari, väl över de 0,5 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte sjunka efter den svenska marknadens stängning på fredagen i spåren på besvikelse över den svaga sysselsättningsrapporten för april som publicerades på fredagseftermiddagen. I måndagens handel noterades endast mindre nettorörelser, vid den svenska stängningen noterades tioårsräntan till 1,87 procent, 3 punkter lägre än vid samma tid på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?