Räntor och valutor: Euron rasar

Euron har försvagats kraftigt mot dollarn, till de lägsta noteringarna på tre månader, efter att socialistpartiets Francois Hollande vann det franska presidentvalet och söndagens val resulterar i ett oklart parlamentariskt läge i Grekland.

Landets två stora eurotillvända regeringspartier verkar inte kunna samla egen majoritet, vilket ökar osäkerheten om det internationella stödpaketet och landets besparingslinje.

I bakgrunden spökar också fredagens oväntat svaga sysselsättningsrapport från USA och asiatiska börser sjunker rejält under natten samtidigt som amerikanska marknadsräntor sjunker när investerare söker sig mot säkrare tillgångar. Japanska marknadsräntor och yenen går starkt.

Tidig måndagsmorgon handlas euron till 1,298 mot dollarn, en rejäl försvagning från 1,316 vid svensk stängning på fredag eftermiddag.

"Det finns stor oro kring euron. Vad som är gemensamt för valen i både Grekland och Frankrike är att folk inte känner sig tillfreds med besparingsåtgärderna, vilket är kruxet för att lösa Europas skuldproblem", sade Marito Ueda vid FX Prime i Tokyo, till Bloomberg News.

Kronan har på sedvanligt maner försvagats mot dollarn i orostider och har tappat närmare 10 öre mot från fredagen. Mot euron är förändringarna små.

Amerikanska marknadsräntor sjunker, med den tioåriga statsobligationsräntan 7 punkter ned till 1,83 procent.

"Investerare fokuserar på säkra tillgångar. Det finns osäkerhet i Europa", sade Youngsung Kim, räntechef vid Samsung Asset Managemtn i Seoul, till Bloomberg News.

Marknadsaktörer säger till Reuters att det framför allt är det valet i Grekland som påverkar marknaderna.

"Saken är den att utfallet i Grekland ökade osäkerheten rejält eftersom det inte är klart vilka som kan bilda en regering eller hur länge den kan bestå och vad inställningen kommer att vara till den grekiska regeringens nuvarande överenskommelser", sade Richard Yatsenga, chef för globala marknader vid ANZ Research, till Reuters.

Greklands båda regeringspartier, Ny Demokrati och Pasok, tappade stort i söndagens parlamentsval när väljarna i stället sökte sig till partier som är kritiska till det internationella stödpaketet. När 96 procent av rösterna i natt hade räknats hade Ny Demokrati och Pasok precis missat egen majoritet, med 150 av parlamentets 300 platser.

Ny Demokrati blev största parti och partiledaren Antonis Samaras kommer nu att få tre dagar på sig att bilda en regering. Näst största parti blev Syriza, en koalition av vänsterpartier som vill riva upp stödpaketet, medan Pasok blev tredje största parti. I det nya grekiska parlamentet kommer tre partier som motsätter sig stödpaketet att finnas representerade.

"Jag bad om ett starkt mandat. Folket har beslutat annorlunda", sade Antonis Samaras på söndagskvällen och tillade att han ska försöka samla en regering som ska få landet att stanna kvar i eurosamarbetet.

Demokratiska vänstern pekas ut som den mest troliga koalitionspartnern för Ny Demokrati och Pasok, men osäkerheten är stor om hur länge en ny grekisk regering kan bestå.

"Oppositionen är så stor att även om en koalition som är för stödpaketet kan bildas kommer det att vara tufft för den nya regeringen att gå vidare med ytterligare besparingar, vilket riskerar att stoppa nödfinansieringen från EU. Testet kan komma inom några veckor", skrev Sarah Hewin, seniorekonom vid Standard Chartered, i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News.

I Frankrike vann socialisten Francois Hollande söndagens andra omgång i presidentvalet och tar därmed över som president efter Nicolas Sarkozy.

"Det franska valutfallet var som väntat. Marknaderna har redan skiftat till en syn där enbart besparingar inte var rätt policymix och att andra saker måste övervägas", sade Richard Yatsenga vid ANZ Research till Reuters.

Francois Hollande har en valplattform med större fokus på tillväxt och han vill skjuta fram planerad budgetbalans ett år, till 2017.

"Besparingar är inte oundvikliga", sade Francois Hollande i sitt segertal på söndagskvällen och tillade att Europa "nu tittar på oss" och att hans valseger bör ge hopp till Europa om tillväxt .

"Uppdraget är nu mitt att ge den europeiska konstruktionen en tillväxtdimension. Det är vad jag ska säga till våra samarbetspartners så snabbt som möjligt", sade han.

Francois Hollande har också flera åsikter som går på direkt kollisionskurs med Tyskland, som att ECB bör ta en mer aktiv roll och att omförhandla villkoren i finanspakten.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade på söndagskvällen Francois Hollande till valsegern och bjöd in honom för samtal i Berlin "så snart som möjligt".

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade på fredagen att Tyskland kommer att samarbeta med Francois Hollande, som "måste få möjlighet att rädda ansiktet", men Tyskland kommer inte att ändra sina principer, förklarade han.

I Japan har långräntorna sjunkit ett par punkter när marknaden åter öppnade efter att ha haft helgstängt i slutet av förra veckan. Nikkei 225 sjunker 2,4 procent.

Måndagens makroagenda är ganska tunn, med BIS-möte och tyska industriorder som få tyngre hållpunkter.

På tisdagen kommer bland annat tysk industriproduktion i mars och på onsdagen kommer bland annat tysk handelsbalans för mars.

Torsdagen blir mest intressant för svensk del, med både KPI i april och industriproduktion och industriorder för mars på agendan. Enligt SME Direkts enkät väntas KPI- inflationen ha sjunkit till 1,3 procent i april från 1,5 procent i mars. Industriproduktionen väntas ha ökat med 2,2 procent mellan februari och mars. På torsdagen kommer också räntebesked från Bank of England och handelsbalans i mars i USA.

Veckan avslutas med en tung Kinadag på fredag, med landets månatliga statistikbatteri. Dessutom kommer preliminärt Michigan-index i maj från USA.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?