1515

Råvaror: Priserna faller

Priserna på råvaror visade nedgångar under fredagsförmiddagen efter en mer försiktig inledning. Nedgångarna sammanföll med en svagare riskaptit på övriga finansmarknader, med fallande aktiemarknader och starkare dollar.

Vid klockan 11.25 handlades WTI-oljan i första termin 0:94 dollar lägre till 101,60 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 0,78 dollar till 115,30.

"Vi ser att balansen mellan utbud och efterfrågan lättar mot bakgrund av den globala ekonomiska tillväxten och Opecs produktionsnivåer. Det finns en nedåtbias för oljepriserna", sade Ric Spooner vid CMC Markets till Reuters.

Utöver oro om en inbromsande ekonomi och stigande lager, har framgångar i samtal över Irans atomenergiprogram lättat oron om utbudsstörningar bland investerare. Nästa omgång samtal äger rum i slutet av maj, och medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har sagt att de räknar med att samtalen leder till konkreta steg mot en förhandlingslösning.

"Saker och ting kommer att ändras helt om det sker en omfattande utbudsstörning, men för närvarande har förhandlingarna lättat på oron", sade Ric Spooner.

Från USA väntas under eftermiddagen jobbrapporten för april, som antas visa att antalet sysselsatta ökade med 160.000, jämfört med preliminärt rapporterade 120.000 i mars. Arbetslöshetsnivån väntas vara oförändrad på 8,2 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Vad vi ser i dag är att priserna handlas i ett stramt intervall, i ett 'behåll'-mönster, inför jobbstatistiken. Fundamentalt finns det mer nedåtrisker mot oljan eftersom lagren är höga och det finns tecken på svaghet i den globala efterfrågetillväxten", sade Victor Shum vid Purvin & Gertz till Reuters.

På London Metal Exchange inledde kopparn något högre men föll tillbaka under förmiddagen. Kopparns tremånaderstermin var vid lunchtid ned 4 dollar till 8.225 dollar per ton, medan zink ökade 10 dollar till 1.993.

Lagren av koppar som mäts av SHFE och London Metal Exchange fortsatte ned under veckan. LME-lagren noterades till en ny lägsta sedan oktober 2008, och i Shanghai är lagren på den lägsta nivån sedan februari 2011. Totalt sjönk lagren vid de båda handelsplatserna med nästan 30.000 ton.

"Efterfrågan verkar därmed vara relativt robust och till stor del opåverkad av externa faktorer som skuldkrisen i euroområdet", skriver Commerzbank i ett kundbrev.

Shanghai-lagren är nu upp 103.000 ton sedan årsskiftet, medan LME-lagren har sjunkit 136.000 ton.

"Kopparpriserna har fått visst stöd vid dessa nivåer i takt med att LME-lagren fortfarande minskar medan spotköpen i Kina har tagit fart", sade Cifco-analytikern Zhou Jie till Reuters.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned 6 dollar till 1.630 dollar per uns, medan silver backade 0,21 dollar till 29,87. Det var första gången sedan mitten av januari som silvret noterades under 30 dollar per uns.

Guldet drabbades på torsdagen hårt av ECB-chefen Mario Draghis kommentarer om att centralbanken inte förde några diskussioner om räntesänkningar vid det senaste mötet.

"Draghis uttalande var inte så duvaktig som marknaden hade räknat med." Uttalandet "tydde också på att de är bekväma med deras nuvarande hållning för tillfället och att de inte hade någon tanke på att lätta ytterligare på kort sikt. Det är ganska negativt för guldet", sade Natalie Robertson, analytiker vid Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?