USA-börser: Nedåt i starten

New York-börsen fortsatte ned under torsdagen efter svag amerikansk statistik för bland annat arbetslöshet och inköpschefshumör i Chicago.

Atlas Copcos och Sandviks konkurrent Joy Global föll brant efter en rapport med prognossänkningar.

Klockan 16.40 var Dow Jones Industrial Average ned 0,4 procent till noteringen 12.368, och det bredare S&P 500 föll 0,6 procent till 1.305. Nasdaq Composite backade 0,8 procent till 2.812,9.

Sektormönstret var liksom på onsdagen riskovilligt, med råvaru- och energiaktier i botten. Telekom- och kraftbolag låg båda på plus.

Index från inköpscheferna i Chicago sjönk till 52,7 i maj, från 56,2 föregående månad. Väntat var en stigning till 56,8 enligt Bloombergs enkät.

Tidigare under dagen kom tillväxtstatistik som visade att USA:s BNP steg med en årstakt på 1,9 procent under januari till mars, lägre än det tidigare estimatet på 2,2 procent.

Dessutom var antalet amerikaner som sökte arbetslöshetsunderstöd fler än väntat under den förra veckan.

En bedömare menade mot bakgrund av dessa mått och onsdagens svaga bostadsstatistik, och torsdagens svaga arbetslöshetsstatistik att svaga amerikanska siffror riskerar att spä på oron för världsekonomin som har accelererat de senaste dagarna efter dåliga nyheter från Europa:

"USA har utgjort en stabiliserande faktor mitt i all oro för Europas kris. Om de senaste siffrorna indikerar att detta är på väg att förändras kommer investerarna att bli ännu mer nervösa", sade Alan Gayle, seniorstrateg vid Ridgeworth Capital Management i Richmond, Virginia, till Bloomberg News.

På bolagsfronten har fokus ur ett svenskt perspektiv framför allt legat på Joy Global som redovisade sina kvartalssiffror några timmar före den amerikanska börsöppningen. Budskapet i rapporten gladde knappast de gruvingenjörer från hela världen som i veckan samlats vid Danvikstull i Stockholm och under tre dagars kongress firat 50-årsjubileum för International Society for Rock Mechanics: både omsättnings- och vinstprognosen sänktes. Aktien var ned 6,9 procent, trots omsättning och resultat som var bättre än väntat.

Klädkoncernen Limited Brands månadsförsäljning steg något mer än väntat i maj, 6 i stället för 5,4 procent. För juni spås dock bara en oförändrad eller svagt ökad försäljning, och aktien var ned 2,5 procent - vilket var i paritet med konkurrenterna, exempelvis GAP och Abercrombie & Fitch.

Från USA:s energidepartement, DOE, väntas den veckovisa oljelagerrapporten klockan 17.00. Oljan har hittills fortsatt ned under torsdagen efter onsdagens mer än 3-procentiga nedgångar.

Den amerikanska tioårsräntan fortsatte sin nedåtresa efter onsdagens stora tapp, och tickade ned ytterligare 5 punkter till 1,57 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?