Stockholmsbörsen: Små rörelser inför öppningen

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen noterade små nettorörelser runt en halvtimma före torsdagens börsöppning. Maj kommer alltjämt att summeras som en svag börsmånad i spåren av oro för Grekland och Spanien.

Kring klockan 8.30 var CAC40- och Euro Stoxx50- terminen mellan 0,3 och 0,4 procent högre. Motsvarigheterna för FTSE100 och DAX var samtidigt upp 0,1 samt 0,2 procent.

Även IG Markets indikerade en öppning nära oförändrat för OMXS30, som stängde kring indexnivån 987 på onsdagen. Vid utgången av april noterades samma index kring 1.060-nivån.

Folksam har beslutat att sälja hela innehavet om 1,2 procent av aktierna i Lundin Petroleum. Avyttringen ska vara slutförd inom sex månader. Bakgrunden till beslutet är anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna.

Karo Bio genomför den andra fasen i bolagets effektiviseringsprogram vilket medför att antalet anställda kommer att minska med 10 personer till 44 personer.

På rekommendationsfronten har Exane BNP Paribas sänkt ABB till neutral, från tidigare outperform. Swedbank Markets har sänkt Systemair till neutral, från tidigare köp.

Veckans Affärer lämnar tre köpråd i det senaste alstret: Nordea, Alltele och Intrum Justitia.

På torsdagens Europaagenda står bland annat tysk arbetslöshet i maj liksom snabbestimatet för euroområdets KPI i maj. Dessutom håller Irland folkomröstning om finanspakten.

Under morgonen visade statistik att den tyska detaljhandelns försäljning sjönk med 3,8 procent i april, jämfört med samma månad föregående år. Väntat var en uppgång med 0,3 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Från USA väntas under eftermiddagen bland annat reviderad BNP för det första kvartalet, privat sysselsättning i maj från ADP, nyanmälda arbetslösa förra veckan och Chicago inköpschefsindex för maj. USA-terminerna noterades kring 0,2 procent högre, på torsdagsmorgonen.

På valutamarknaden noteras euron kring 1:24-strecket mot dollarn. Räntan på tioårig amerikansk statsobligation har tickat ned till 1,62 procent, från att som lägst ha handlats till rekordlåga 1,59 procent under natten mot torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?