Stockholmsbörsen: Tungt för verkstad

Handeln var avvaktande i Europa och på Stockholmsbörsen under torsdagsförmiddagen. Atlas Copco och Sandvik tyngdes av en svag orderingång för sektorkollegan Joy Global. Sammanfattnigsvis har maj varit en svag börsmånad, ånyo har skuldkrisoro tyngt.

"Det är fortsatt Europa som driver börsutvecklingen även om det är någorlunda stilla i dag då det varit lugnare på nyhetsfronten. Det blir naturligt att makroindikatorer styr i ett läge med få företagsnyheter. Beroende på vilken uppfattning man har om framtida händelseutveckling i Europa går det att ha väldigt olika uppfattningar om framtida börsutveckling. Dagens kurser, 10 procent nedåt från toppen, prisar inte in värsta tänkbara scenarion", säger Ålandsbankens aktiestrateg Lars Söderfjell, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 0,6 procent lägre till indexnivån 981, kring klockan 12.45. Vid utgången av april noterades indexet kring 1.060-strecket. I Europa steg CAC, DAX och Euro Stoxx mellan 0,1 och 0,4 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen var nära 4 miljarder kronor på torsdagsförmiddagen. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var den dryga 5 miljarder.

"Marknaden har tagit ganska bra höjd, utifrån mer sannolika scenarion där det inte sker en fullständig härdsmälta. Min grundtro är dock att denna oro kommer att ligga kvar under en ganska lång period och vi fortsatt kommer att få se hög volatilitet såväl mellan som under börsdagar", säger Lars Söderfjell vidare till Nyhetsbyrån Direkt.

Euroländerna måste skingra dimman kring visionen om eurons framtida struktur för att spreadarna ska kunna sjunka. Fördjupningen av EMU har beskrivits som en bankunion med en europeisk insättningsgaranti, en europeisk bankräddningsfond samt ökad europeisk banktillsyn, sa ECB-chefen Mario Draghi vid en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott.

"Draghis liknelse med dimman är bra. Marknaden väntar på vad slutprodukten blir av nuvarande debatt. Först då kan riskpremien komma ned för aktier", säger Lars Söderfjell.

ABB var 1,8 procent lägre. Exane BNP Paribas har sänkt sin rekommendation på bolaget till neutral, från outperform. Riktkursen sänktes med 14 procent till 19 schweizerfranc.

Inom verkstadssektorn var vidare Atlas Copco A, Sandvik och Boliden ned 2,0, 3,9 samt 1,4 procent. Joy Global, tillverkare av maskiner till gruvindustrin och konkurrent till bland annat Atlas Copcos och Sandviks gruvdivisioner, redovisar en minskad orderingång med nära 20 procent i årets andra kvartal, jämfört med samma period ifjol.

Lundin Petroleum tappade nära 2 procent. Folksam har beslutat att sälja hela sitt innehav om 1,2 procent av aktierna i bolaget. Avyttringen ska vara slutförd inom sex månader. Bakgrunden till beslutet är anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i Sudan och Etiopien. Swedbank Robur och Andra AP-fonden har däremot i dagsläget inga planer på att sälja sina innehav i Lundin Petroleum, enligt Reuters.

I den positiva vågskålen inom OMXS30 hittades teleoperatörerna Tele2 och Telia Sonera som båda steg svagt.

"Tror man att vinstprognoserna står sig har vi i dagsläget ett p/e-tal runt 10-11, vilket indikerar 10 till 20 procents uppsida till 12-13 som är en lämplig nivå i denna fas av konjunkturen. Vidare börjar direktavkastningen hos flera bolag att se intressant ut. Efter Megafonaffären förväntas 8-9 procents direktavkastning från konjunkturokänsliga Telia, åtminstone under de närmaste tre åren samtidigt som balansräkningen stärks. Jämfört med räntan på en femårig statsobligation tål man rätt mycket kursnedgång", konstaterar Ålandsbankens strateg Lars Söderfjell för Nyhetsbyrån Direkt.

Swedbank, Nordea och SEB var 0,1 till 0,7 procent högre.

"Utöver teleoperatörerna finns det ganska många stora likvida bolag som direktavkastar 5-6 procent per år, exempelvis banker och Investor. Flera verkstadsbolag uppvisar direktavkastningar runt 4 procent, vilket inte heller känns så pjåkigt givet nuvarande ränteläge, även om dessa bolag är mer känsliga för konjunkturläget", säger Lars Söderfjell.

Alltele steg runt 5 procent med stöd av en köprekommendation i Veckans Affärer.

Wesc avancerade 17 procent efter att ha träffat ett tioårigt avtal med New York-baserade Oved Apparel kring försäljningen av Wesc på den amerikanska marknaden.

Från USA väntas under eftermiddagen bland annat reviderad BNP för det första kvartalet, privat sysselsättning i maj från ADP, nyanmälda arbetslösa förra veckan och Chicago inköpschefsindex för maj. USA-terminerna noterades 0,3 till 0,4 procent högre, kring lunchtid på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?