1515

Råvaror: Största oljefallet på tre år

Priset på råolja fortsatte ned ytterligare i den sena torsdagshandeln efter svaga amerikanska makrodata och en DOE-rapport som visade på rekordstora lager av råolja i USA. Även ädelmetaller vände ned något, och basmetallerna handlades fortsatt i rött med undantag för bly och nickel.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 1,29 dollar vid klockan 20.30 till 86,53 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 1,57 dollar till 101,90. Nedgångarna innebär att råoljeprisets månatliga prisnedgång, för WTI:s del 17,4 procent, var större än på mer än tre år.

Bakom nedgångarna fanns alltså såväl svaga makrodata, exempelvis arbetslöshetsstatistik och inköpschefssentiment, som högre oljelager i USA än väntat. Enligt det amerikanska energidepartementet DOE ökade USA:s råoljelager med 2,2 miljoner fat förra veckan till den högsta nivån på 22 år. Väntat var en ökning på 1,0 miljoner.

I Europa lade Fitch sten på börda genom att sänka åtta spanska regioners kreditbetyg och därmed öka oron för att Spanien kommer att tvingas genomföra olika typer av nödhjälp.

"Marknaden drivs helt klart av makroekonomisk fruktan. Dagens siffror visar att den ekonomiska tillväxten sjunker och att situationen i Europa fortsätter att försämras. De makroekonomiska motvinden är väldigt stark", sade Chip Hodge, förvaltare av en råvarufond i Boston, till Bloomberg News.

Mot slutet av dagen var både guld, silver och de vanligaste basmetallerna, med undantag för nickel och bly, ned. Kopparterminerna föll med tecknen på amerikansk avmattning. Som en krismarkör sänkte HSBC, som hittills varit mest uppåt vad gäller eurons styrka gentemot dollar, sin prognos för euron. Prognosen ligger nu på 1:35 dollar per euro vid årsskiftet, att jämföra med dagens 1:2371 dollar per euro.

Bomullspriset steg åter efter några dagars nedgångar och den lägsta noteringen på 27 månader på onsdagen.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?