Amerikansk statistik på eftermiddagen fick räntorna att vända nedåt samtidigt som euron åter tappade kraft och börserna sjönk.
Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 7 punkter till 1,22 procent, medan den svenska tioåringen slutade 6 punkter ned till 1,29 procent. Den tyska tvåårsräntan stod i 0,01 procent.
Fortsatt oro över den pågående skuldkrisen i euroområdet späddes på med nervositet över den amerikanska ekonomin.
Eurostat rapporterade att inflationstakten i euroområdet sjönk till 2,4 procent i maj från 2,6 procent i april, enligt snabbestimatet för inflationen.
Förväntningarna låg på 2,5 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.
ECB-chefen Mario Draghi deltog på torsdagen vid en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott i egenskap av ordförande för Europeiska systemrisknämnden.
Han sade att Europeiska centralbanken oroas av två aspekter av bankernas anpassning, att de samtidigt kan ge stöd åt tillväxten och att den är tillräcklig för att återskapa förtroendet.
Han sade också att euroländerna måste skingra dimman kring visionen om eurons framtida struktur för att spreadarna ska kunna sjunka.
Tysk statistik visade blandade signaler för såväl detaljhandeln som arbetsmarknaden.
Tyska detaljhandelns försäljning sjönk med 3,8 procent i april, jämfört med samma månad föregående år. Väntat var en uppgång med 0,3 procent.
Jämfört med månaden före steg dock försäljningen med 0,6 procent, vilket var mer än en väntad uppgång med 0,2 procent.
Antalet arbetslösa i Tyskland var oförändrat i maj jämfört med månaden före, rapporterar Bloomberg News. Det var lite svagare än den väntade nedgången med 7.000 personer, enligt Bloomberg News.
Samtidigt sjönk arbetslösheten till 6,7 procent, från 6,8 procent månaden före.
Enligt Frank-Jürgen Weise, chef för den federala arbetsmarknadsmyndigheten, är efterfrågan på arbetskraft i Tyskland fortsatt på en hög nivå och en vändning mot högre arbetslöshet är "definitivt" inte i sikte, rapporterar Bloomberg News. Han sade vidare att det är orealistiskt att räkna med "konstanta stora fall i arbetslösheten som vi har sett" i Tyskland.
Commerzbank-analytikern Eckart Tuchtfeld skrev i ett kundbrev att den tyska arbetsmarknaden växlar ned en växel och att även om den underliggande trenden är intakt så kommer arbetslösheten inte längre sjunka så "dynamiskt" som tidigare.
Statistik från branschorganisationen VDMA visade att den tyska orderingången på maskiner och anläggningar sjönk med 11 procent i april, jämfört med ett år tidigare.
Exportorderna sjönk med 9 procent medan de inhemska orderna sjönk 14 procent.
Här hemma visade SCB att Sveriges totala varuexportvolym ökade med 0,3 procent i fasta priser under första kvartalet, jämfört med samma period 2011. Exporten av energi-, mineral- samt skogsvaror låg bakom uppgången.
Samtidigt minskade den svenska varuimporten med 0,6 procent i volym.
Amerikanska räntor sjönk efter statistik på eftermiddagen. Vid svensk stängning var tioårsräntan ned 6 punkter till 1,58 procent, från onsdagens svenska stängning.
Reviderad BNP för det första kvartalet visade en tillväxt på 1,9 procent i beräknad årstakt, lägre än först rapportade 2,2 procent. Förväntningarna låg på just 1,9 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.
Den privata konsumtionen steg med 2,7 procent under första kvartalet (reviderat från +2,9). Analytiker väntade en ökning med 2,9 procent, medan fasta bruttoinvesteringar ökade med 4,9 procent under första kvartalet i beräknad årstakt (+1,4). Lagerbidraget var mindre än i det första estimatet.
Antalet nyanmälda arbetslösa steg med 10.000 personer till 383.000 personer, väntat var 370.000 personer.
Fyraveckorssnittet steg samtidigt till 374.500 från 370.750.
RDQ Economics prognos inför fredagens sysselsättningstapport för maj är en sysselsättningsökning med 165.000 personer utanför jordbrukssektorn. Konsensusprognosen ligger på +150.000, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.
Tidigare på eftermiddagen hade ADP:s mätning visat att antalet sysselsatta i privat sektor ökade med 133.00 personer i maj, efter en ökning med reviderade 113.000 personer i april (119.000). Här låg förväntningarna på +150.000 personer.
Joel Prakken, styrelseordförande för Macroeconomic Advisers, som tar fram statistiken tillsammans med ADP, konstaterade att även om ökningen var den 28:e månaden i rad av uppgångar så återspeglar den ändå en betydande inbromsning i takten i nyanställningarna.
Han sade också att den måttliga uppgången i privat sysselsättning tyder på att arbetslösheten troligen inte gick ned i maj, om inte arbetskraften fortsatte att minska.
Fler dåliga nyheter kom i form av Chicago inköpschefsindex, som oväntat sjönk till 52,7 i maj, från 56,2 i april, väntat var en uppgång till 56,8. Samtliga viktiga underindex sjönk, som exempelvis produktionsindex till 50,0 från 57,1, index över nya order till 52,9 från 57,4 och orderboksindex sjönk till 46,3 från 56,8.
På valutamarknaden återhämtade sig euron under förmiddagen, efter att ha försvagats under nattens handel, men tappade åter efter USA-statistiken.
Euron hade vid svensk stängning åter fallit under 1:24-strecket och handlades till 1:2384 mot dollarn.
HSBC uppgav i ett kundbrev att de reviderar ned sin prognos för euro/dollar i slutet på 2012 eftersom situationen i eurozonen har förvärrats mer än de räknat med. Den nya prognosen för euron är 1:35 mot dollarn, ned från 1:44 som var den tidigare prognosen.
"Vi räknar fortfarande med att euron ska avsluta året betydligt över sin nuvarande spotnivå. Det svaga tillståndet i USA:s finanser kommer att komma i fokus under det amerikanska presidentvalet senare i år, vilket kommer att stödja en rörelse uppåt för euro/dollar", skrev HSBC i en valutaanalys.
Dollarn har samtidigt försvagats något mot yenen och handlas kring 78:49.
Kronan har under torsdagen försvagats 4 öre till 7:26 mot dollarn och med 2 öre mot euron till 8:99.
Jean-Pierre Danthine, vice-chef på Schweiz Nationalbank, sade i ett tal att schweizerfrancen fortsatt är kraftigt övervärderad och att åtgärderna för euro/franc kommer att ligga fast eftersom de är lämpliga för landets nuvarande ekonomi.
Danske centralbankschefen Nils Bernstein sade i en intervju att den danska kronpeggen kan överleva om euroblocket splittras eftersom obegränsade interventioner skulle avvärja den valutamarknadschock som sannolikt skulle följa en sådan händelse, enligt Bloomberg News.
Danmarks centralbank sänkte på eftermiddagen åter sin styrränta, nu med 15 punkter till 0,45 procent. Senaste sänkningen var förra torsdagen då den sänktes med 10 punkter.
Liksom då gjorde sänkningen på grund av att centralbanken köpt valuta på marknaden.
Dansk ekonomi växte med 0,3 procent under det första kvartalet, bättre än väntade oförändrat. Även i Schweiz steg BNP mer än väntat, +0,7 procent under det första kvartalet.
Under torsdagen går irländarna att gå till valurnorna för att folkomrösta om finanspakten. Opinionsmätningarna tyder på att det blir ett ja.