Räntor och valutor: Räntorna faller i krisländerna

Europeiska marknadsräntor i kärnländerna har vänt svagt uppåt under torsdagens förmiddagshandel efter att ha inlett dagen nedåt samtidigt som euron stärkts något och börserna stiger. I Spanien, Italien och Frankrike fortsätter räntorna ned.

Strax före lunchtid är den tyska tioåriga benchmarkobligationen oförändrad på 1,29 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska motsvarigheten är upp 1 punkt till 1,36 procent.

Eurostat rapporterade under förmiddagen att inflationstakten i euroområdet sjönk till 2,4 procent i maj från 2,6 procent i april, enligt snabbestimatet för inflationen.

Förväntningarna låg på 2,5 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

ECB-chefen Mario Draghi deltog på torsdagen vid en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott i egenskap av ordförande för Europeiska systemrisknämnden.

Han sade att Europeiska centralbanken oroas av två aspekter av bankernas anpassning, att de samtidigt kan ge stöd åt tillväxten och att den är tillräcklig för att återskapa förtroendet.

Han sade också att euroländerna måste skingra dimman kring visionen om eurons framtida struktur för att spreadarna ska kunna sjunka.

Tysk statistik visade blandade signaler för såväl detaljhandeln som arbetsmarknaden.

Tyska detaljhandelns försäljning sjönk med 3,8 procent i april, jämfört med samma månad föregående år. Väntat var en uppgång med 0,3 procent.

Jämfört med månaden före steg dock försäljningen med 0,6 procent, vilket var mer än en väntad uppgång med 0,2 procent.

Antalet arbetslösa i Tyskland var oförändrat i maj jämfört med månaden före, rapporterar Bloomberg News. Det var lite svagare än den väntade nedgången med 7.000 personer, enligt Bloomberg News.

Samtidigt sjönk arbetslösheten till 6,7 procent, från 6,8 procent månaden före.

Enligt Frank-Jürgen Weise, chef för den federala arbetsmarknadsmyndigheten, är efterfrågan på arbetskraft i Tyskland fortsatt på en hög nivå och en vändning mot högre arbetslöshet är "definitivt" inte i sikte, rapporterar Bloomberg News. Han sade vidare att det är orealistiskt att räkna med "konstanta stora fall i arbetslösheten som vi har sett" i Tyskland.

Statistik från branschorganisationen VDMA visade att den tyska orderingången på maskiner och anläggningar sjönk med 11 procent i april, jämfört med ett år tidigare.

Exportorderna sjönk med 9 procent medan de inhemska orderna sjönk 14 procent.

Här hemma visade SCB att Sveriges totala varuexportvolym ökade med 0,3 procent i fasta priser under första kvartalet, jämfört med samma period 2011. Exporten av energivaror, mineralvaror samt skogsvaror låg bakom uppgången.

Samtidigt minskade den svenska varuimporten med 0,6 procent i volym.

Amerikanska räntor pekar svagt uppåt i förmiddagens europeiska handel, inför viktig statistik i eftermiddag.

Reviderad BNP för det första kvartalet väntas visa en tillväxt på 1,9 procent i beräknad årstakt, lägre än först rapportade 2,2 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha legat still på 370.000 personer och Chicago inköpschefsindex spås ha stigit till 56,8 i maj från 56,2 i april. ADP:s mätning väntas visa att antalet sysselsatta i privat sektor ökade med 150.00 personer i maj, efter en ökning med 119.000 personer i april.

På valutamarknaden har euron återhämtat sig under förmiddagen, efter att ha försvagats under nattens handel,

Euron handlas en bit över 1:24 mot dollarn.

HSBC uppger i ett kundbrev att de reviderar ned sin prognos för euro/dollar i slutet på 2012 eftersom situationen i eurozonen har förvärrats mer än de räknat med. Den nya prognosen för euron är 1:35 mot dollarn, ned från 1:44 som var den tidigare prognosen.

"Vi räknar fortfarande med att euron ska avsluta året betydligt över sin nuvarande spotnivå. Det svaga tillståndet i USA:s finanser kommer att komma i fokus under det amerikanska presidentvalet senare i år, vilket kommer att stödja en rörelse uppåt för euro/dollar", skriver HSBC i en valutaanalys.

Dollarn har samtidigt försvagats något mot yenen under natten, men nettoförändringen från svensk stängning på onsdagen är liten.

Kronan är stabil mot både euron och dollarn jämfört med nivåerna vid svensk stängning på onsdagen.

Jean-Pierre Danthine, vice-chef på Schweiz Nationalbank, sade i ett tal att schweizerfrancen fortsatt är kraftigt övervärderad och att åtgärderna för euro/franc kommer att ligga fast eftersom de är lämpliga för landets nuvarande ekonomi.

Danske centralbankschefen Nils Bernstein sade i en intervju att den danska kronpeggen kan överleva om euroblocket splittras eftersom obegränsade interventioner skulle avvärja den valutamarknadschock som sannolikt skulle följa en sådan händelse, enligt Bloomberg News.

Dansk ekonomi växte med 0,3 procent under det första kvartalet, bättre än väntade oförändrat. Även i Schweiz steg BNP mer än väntat, +0,7 procent under det första kvartalet.

Under torsdagen kommer irländarna att gå till valurnorna för att folkomrösta om finanspakten. Opinionsmätningarna tyder på att det blir ett ja.

En ny opinionsmätning på torsdagen visade att Greklands konservativa parti Ny Demokrati leder med 24,5 procent över vänsteralliansen Syriza på 22,1 procent, rapporterar Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?