USA-börser: Öppning på rött väntas

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen indikerar en öppning i rött på onsdagen. Oron för att Spanien kommer tvingas söka internationellt stöd ökar.

"Marknadsförutsättningen är långt ifrån normal för Spanien och skulddynamiken vid nuvarande räntor kan lätt bli ohållbar och få en likviditetsfråga att bli en självständighetsfråga", skrev makroekonomerna på Bank of America Merrill Lynch i London i en analys på onsdagen.

Klockan 15.00 hade juniterminen för Dow Jones tappat 0,9 procent medan motsvarigheterna för det bredare S&P 500 samt Nasdaq Composite båda var 0,8 procent lägre.

På bolagsfronten backade Research in Motion, bolaget bakom Blackberry, drygt 10 procent i förhandeln sedan det oväntat spått en rörelseförlust för det första kvartalet.

Facebook noterades 0,4 procent ned i tidig New York-handel på onsdagen, efter nära 10 procents tapp på tisdagen, då optioner rörande aktien handlades för första dagen.

Linkedin noterades samtidigt 1,3 procent högre. I en analysuppdatering framhöll Citigroup att den senaste tidens nedgång för aktien medfört ett attraktivt köpläge.

Den spanska planen om att rekapitalisera Bankia genom att indirekt avtappa ECB på kontanter avvisades rättframt av ECB, uppgav EU-källor för Financial Times. Räntan på spansk tioårig statsobligation har tickat upp till 6,6 procent samtidigt som euro tappat ned under 1,25-strecket gentemot USA-dollarn på onsdagen.

Även räntan på italiensk tioåring har tickat upp kraftigt mot 6-procentsnivån sedan landet på förmiddagen sålt statsobligationer med avsevärt högre räntor, jämfört med emissionen i april.

På obligationsmarknaden har vidare räntan på den amerikanska tioåringen tickat nedåt till rekordlåg nivå runt 1,67 procent.

EU-kommissionen delgav, i en rapport om euroområdet, att den kan tänka sig att använda den permanenta räddningsfonden ESM för att rekapitalisera specifika banker i syfte att separera kopplingen mellan stater och banker. Från finskt håll poängterades dock att dess hållning är att varje stöd till banker från den permanenta räddningsfonden ESM måste gå via medlemsländerna och åtföljas av ett besparingsprogram.

"Det har varit en pågående diskussion och kommissionen (EU) är antagligen för. Nyckeln är huruvida Tyskland är det", skrev Laurent Fransolet, räntestrateg på Barclays, i en kommentar och framhöll att han tror det rör sig åt det hållet.

En halvtimma efter USA-börsernas öppning väntas data rörande kontrakterade husköp i april.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ObsteCareAnnons

Goda framtidsutsikter för innovativa ObsteCare

Carina Lindqvist, VD ObsteCare.
Carina Lindqvist, VD ObsteCare.Foto: Adrian Beck

Varje år förlöses ett stort antal barn med hjälp av akuta kejsarsnitt, och ännu fler kvinnor drabbas av plågsamma förlossningsskador. Många gånger helt i onödan. Det svenska life science-bolaget ObsteCare har utvecklat en innovativ och effektiv produkt som gör värksvaga förlossningar mindre riskfyllda. Det leder till högre patientsäkerhet och besparingar för vården. Vinsten för kvinnor och barn går inte att mäta i pengar.

ObsteCares ambition är att ta fram marknadsledande lösningar för förlossningsvården till gagn för både patienten och vårdgivaren. Bolagets produktkoncept bygger på banbrytande forskningsresultat vid Karolinska Institutet om hur laktat (mjölksyra) i fostervatten påverkar värkarbetet under en förlossning. 

Patenterad lösning

ObsteCares patenterade AFL®-metod är vetenskapligt dokumenterad och resultatet av mer än 20 års klinisk erfarenhet från praktiskt arbete inom förlossningsvården. Genom att mäta mjölksyra i fostervatten kan livmoderns status kontrolleras. Det ger förlossningspersonalen viktig information, vilket man inte tidigare haft, om vilken behandlingsväg som bör väljas för en så trygg förlossning som möjligt. Genom att t ex individanpassa användningen av värkstimulerande dropp kan man både minimera antalen onödiga kejsarsnitt och minska risken för postpartum-blödningar - och samtidigt bidra till en naturlig förlossning och bättre upplevelse för kvinnan. 

Läs mer om AFL-metoden här.

- Det föds 130 miljoner barn i världen varje år. En femtedel av dessa föds av en mamma som drabbas av värksvaghet. WHO har lyft problematiken kring överanvändning av värkstimulerande dropp och riskerna med kejsarsnitt, så vi ser många tecken på ett ökat behov av våra lösningar, säger ObsteCares VD Carina Lindqvist.

Stark expansionsfas

ObsteCare ligger i startgroparna för en internationell expansion och VD Carina Lindqvist ser ljust på framtiden. 

Ett nytt modernt instrument CE-märktes i december och har börjat levereras. Användarna ger instrumentet högsta betyg: enkelt att använda och ett värdefullt beslutsunderlag i realtid är några av omdömena. Distributionsnätverket har också utökats och förbättrats. I Norden är det marknadsledande Vingmed som ansvarar för försäljningen. Avtal har även tecknats med en marknadsledande aktör på Irland och förhandlingar pågår med aktörer i ytterligare ett antal länder. 

- Dessutom förbereder vi arbetet för en FDA-registrering av det nya instrumentet, fortsätter Carina Lindqvist. Det innebär att processen bör vara en bra bit på väg när den amerikanska marknad öppnar upp och det åter blir möjligt med kundbesök. 

Med stöd av innovativ forskning planerar ObsteCare fortsätta utveckla medicinska lösningar. Målsättningen är att förbättra förlossningsvården till förmån för mamman, barnet och förlossningsklinikerna och vårt fokus är fortsatt på en global marknadsexpansion. 

- Varje akut kejsarsnitt som kan undvikas skapar inte bara en säkrare förlossning för både mor och barn, något som inte kan mätas i pengar, utan även samhälls- och vårdekonomiska vinster, avslutar Carina Lindqvist.

Om ObsteCare

ObsteCare är ett life science-bolag som utvecklar innovativa lösningar för förlossningsvården. Lösningarna innefattar övervakning av förlossningar, mät- och analysutrustning, samt diverse tillhörande utbildningspaket. Produkterna säljs via ett distributörsnätverk. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market. Läs mer om Obstecare här.

Mer från ObsteCare

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ObsteCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?