Stockholmsbörsen: Spanien tynger i starten

Stockholmsbörsen handlas ned på bred front i den inledande handeln på onsdagen.

Fokus ligger alltjämt på utvecklingen i Sydeuropa, där ECB under gårdagen underkänt Spaniens plan för att rekapitalisera den problemtyngda finansjätten Bankia. Utvecklingen var liknande i Paris, Frankfurt och London.

SIX Generalindex var vid klockan 10.03 ned med 0,9 procent till 300 i likhet med OMXS30-index som sjönk 0,9 procent till 992. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 1,5 miljarder kronor.

Wall Street steg rejält på tisdagen efter att ha hållit stängt för Memorial Day under måndagen. Ökat hopp om att Grekland ska stanna kvar i eurozonen gav stöd åt börserna. Handelsvolymen var dock tunn.

Grusat hopp om att den kinesiska regeringen kan komma att vidta kraftfulla stimulansåtgärder för att stötta landets inbromsande ekonomi fick de asiatiska börserna på fall under natten.

Fokus riktades dessutom mot Spanien sedan Financial Times rapporterat att den europeiska centralbanken förkastat den spanska statens rekapitaliseringsplan för problemtyngda Bankia. Enligt artikeln anser centralbanken att planen, som innebar att ECB indirekt skulle finansiera kapitalinjektionen i Bankia, är oacceptabel.

Differensen mellan spanska och tyska tioåriga statsobligationer noterades vid rekordnivåer på onsdagen efter att ha stigit till drygt 500 punkter. De italienska obligationsräntorna steg mot 6 procentsnivån inför den under morgondagen förestående obligationsemissionen.

Boliden tappade 2,0 procent till 96,40 kronor i den inledande handeln. Under morgonen meddelade bolaget att engelska och skotska företag ingående i den börsnoterade Travis-Perkinskoncernen har stämt Boliden vid en engelsk domstol. Utvecklingen för råvarubolag var dock likartad i övriga Europa, då sektorn var den för dagen hittills svagaste. SSAB-aktien backade 1,7 procent i Stockholm.

På bolagsfronten meddelade Assa Abloy att man förvärvat Shandong Guoqiang Hardware i Kina, som väntas omsätta cirka 600 miljoner kronor under 2012 med god rörelsemarginal. Guoqiang uppges erbjuda ett komplett sortiment av fönsterbeslag för huvudsakligen den kinesiska marknaden. Förvärvet väntas bidra positivt till Assa Abloys vinst per aktie från start.

Assa Abloy-aktien var ned 0,7 procent.

Kosmetikabolaget Oriflame var upp 1,0 procent efter att ha meddelat att man expanderar till Östafrika genom att förvärva verksamheter i Kenya, Tanzania och Uganda, vilka tidigare drivits av en franchisetagare. Förvärvet ägde rum den 29 maj 2012 och enheterna kommer att redovisas som en del av EMEA-regionen från och med det andra kvartalet 2012.

Millicom, som idag handlas exklusive utdelning om 2,40 dollar per aktie, motsvarande drygt 17 kronor per aktie, får se sin riktkurs sänkt från 960 kronor till 920 kronor av investmentbanken Goldman Sachs. Rekommendationen köp upprepas. Millicom backade 17 kronor till 625 kronor.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp för Venue Retail Group och Northland Resources samt sälj för Mekonomen, medan Eniro får rekommendationen avvakta.

Venue Retail Group backade 0,3 procent, Northland var upp 0,2 procent medan Eniro backade 0,5 procent.

Samtidigt tar Affärsvärlden in RaySearch i sin börsportfölj, med riktkursen 26,50 kronor. SystemAir utgår ur portföljen. RaySearch backade 2,3 procent till 21,00 kronor medan SystemAir vad ned 1,0 procent.

På dagens makroagenda står bland annat amerikansk detaljhandelsstatistik från föregående vecka samt avtalade husköp i april.

Index Senast I dag % I år %

OMX Stockholm 30 992 -0,9 +0,5 SIX Generalindex 300 -0,9 +1,5 SIX Avkastningsindex 504 -0,9 +5,4 SIX Sverige cykliskt 15 282 -0,9 +5,2 SIX Sverige defensivt 15 326 -0,4 +3,0 SIX Volatilitetsindex 26,6 +4,8 +7,8

Jesper Rooth, tel +46 31-350 64 65 jesper.rooth@six-group.se Nyhetsbyrån SIX


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?