Råvaror: Oljan tappar

En av onsdagens tydligaste markörer på ett negativt risksentiment var oljepriset, som sjönk till den lägsta nivån på sju månader under en dag med flera negativa nyheter från Europa. Guldpriset steg när investerarna sökte trygghet, medan koppar och övriga basmetaller gick ned tydligt.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 3,06 dollar vid klockan 20.30 till 87,70 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 3,27 dollar till 103,41 och är på väg mot den största månadsvisa nedgången på två år. Brent var dessutom under dagen nere på nivåer under 103 dollar per fat för första gången i år.

Bland onsdagens negativa nyheter märktes en statspappersauktion i Italien som inte nådde avsedd volym, en grekisk opinionsundersökning som tydde på ökat stöd för partier som anses vara emot åtstramningspaket och därmed fortsatt eurosamverkan, och svaga amerikanska bostadsdata. I Spanien fortsatte dessutom banksektorns problem med mediokra resultat i storbankers obligationsauktioner.

Förutom europeisk makrooro tyngde oro för allt större oljelager i USA oljepriset. Enligt prognoser från Bloomberg News spår analytiker att torsdagens rapport från det amerikanska energidepartementet kommer att visa att USA-lagren av råolja steg med 1 miljon fat till 383,5 miljoner fat under förra veckan. Under kvällen väntas inofficiella sådana veckosiffror från oljebranschorganisationen API, fördröjda med en dag på grund av Memorial Day i måndags, som en indikation på torsdagens utfall.

"Allt pekar på att de redan stora lagren kommer att öka ytterligare, och det tillsammans med dollarns styrka gör att det inte är konstigt att oljepriset sjunker", sade Addison Armstrong, marknadsundersökningschef på Tradition Energy i Stamford, Connecticut, till Bloomberg News.

Guldpriset vände trots dollaruppgångarna upp efter att tidigare ha handlats i rött under onsdagen. Enligt Bloomberg News var förklaringen att fördjupningen av Europas skuldkris ökar efterfrågan på en säker hamn. Som krismarkörer fanns höjda priser på spanska CDS-försäkringar (försäkringar mot statsbankrutter), och EU-uttalanden om ett alltmer sårbart Italien på grund av landets höga statsskuld och vacklande ekonomi.

Kopparpriset backade i skuggan av detta till 7.501 dollar per ton för tremånadersterminen.

"Det är åter oro för Europa som gör marknaden nervös. Vi kommer inte att se särskilt stora förändringar i det negativa sentimentet på marknaden, åtminstone inte förrän europeiska politiker tar sig samman och kommer med någon sorts betryggande signal", sade Edward Meir, analytiker på INTL FCStone i New York, till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?