Råvaror: Breda prisfall

Råvarupriserna sjönk på bred front på onsdagens morgonhandel, med hänvisning till fortsatt oro över eurokrisen. På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 0,41 dollar vid klockan 8.50 till 9,35 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 0,32 dollar till 106,36.

"Efterfrågan i USA och euroområdet har varit väldigt dämpad. Under den överblickbara framtiden, så länge det inte sker någon utbudschock, kommer oljan att stanna kvar kring 90 dollar per fat (WTI). Om det kommer att ske någon rörelse, kommer det troligen inte vara upp", sade David Lennox, analytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

BNP Paribas sänkte på torsdagen sin prisprognos för WTI-oljan med 7 dollar till 100 dollar per fat, medan Brent- prognosen sänktes med 4 dollar till 115 dollar per fat. Prisnedgången, som hänvisas till en förvärrad skuldkris, kommer att vända under det tredje kvartalet på grund av sanktionerna mot Iran och sjunkande reservkapacitet i Opec.

Det japanska finansdepartementet meddelade på onsdagen att den japanska råoljeimporten från Iran sjönk med 66 procent i april till cirka 118.000 fat per dag. Den totala råoljeimporten steg däremot med 12,0 procent.

"Även i maj och april var det väldigt svårt att få försäkring från europeiska försäkringsbolag. Det är därför japanska raffinaderier försöker undvika att importera iransk råolja så långt det går", sade oljeekonomen Osamu Fujisawa.

På onsdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Publiceringen, som har förskjutits en dag på grund av måndagens helgdag i måndag, följs av den officiella rapporten på torsdag, där analytikerna räknar med att råoljelagren ska ha stigit med 0,8 miljoner fat. Produktlagren bedöms i stort ha varit oförändrade.

På London Metal Exchange sjönk kopparns tremånaderstermin 57 dollar till 7.613 dollar per ton, medan zinkterminen backade 16 dollar till 1.899.

"Oro över Spanien, egentligen hela euroområdet, dämpar fortfarande kopparsentimentet i London. Jämförelsevis presterar Shanghai starkare i spåren av förväntningar om tillväxtstöttande åtgärder, även om det inte kommer att ske några massiva stimulanser", sade Xiong Dabiao, analytiker vid Minmetals Futures till Bloomberg News.

Den officiella nyhetsbyrån Xinhua meddelade på tisdagen att Kina inte har några planer på massiva stimulanser i linje med vad som gjordes under finanskrisens mer akuta fas.

Bland ädelmetallerna noterades guldpriset ned knappt 5 dollar till drygt 1.550 dollar per ton. Silvret sjönk samtidigt 0,14 dollar till 27,72.

"Eurons fall på grund av oron över Spaniens skulder gav investerare anledning att sälja ädelmetallen tillsammans med andra råvaror. Guldets investeringskaraktär som har baserats på ekonomisk osäkerhet har överskuggats av styrkan i dollarn", sade Lynette Tan, investeringsanalytiker vid Phillip Futureus till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?