Räntor och valutor: Euron tappar

USA-räntorna steg något i den sena handeln på tisdagen samtidigt som New York-börserna stängde på plus efter måndagens helguppehåll, men har sjunkit tillbaka på onsdagsmorgonen.

Den tioåriga statsobligationen handlas på 1,72 procent, 1 punkt ned från tisdagens svenska stängning.

"Mer och mer folk minskar på risken. Det finns en forcerad flykt till kvalitet", sade Kei Katayama på Daiwa SB Investments till Bloomberg News.

Asienbörserna har backat i spåren av signaler från Kina om att det inte blir några stora stimulanser och fortsatt oro för de spanska bankproblemen. På tisdagen kom också data från USA som visade på sviktande konsumentförtroende.

"Inga av nyheterna från Europa nu är positiva. Konsumenternas förväntningar sjönk och det hjälper inte till. Folk anser inte att obligationer är billiga, de tvingas in i dem", sade Brian Edmonds på Cantor Fitzgerald till Bloomberg News.

Den officiella nyhetsbyrån Xinhua meddelade på tisdagen att Kina inte har några planer på massiva stimulanser i linje med vad som gjordes under finanskrisens mer akuta fas.

"De kinesiska myndigheterna ser nedåtrisker för tillväxten i år. De kommer att fortsätta att hantera inbromsningen, men det är svårt att bedöma om det kommer att vara tillräckligt", sade Dwyfor Evans på State Street Global Markets till Bloomberg News.

EU-källor uppgav till Financial Times att den spanska planen att rekapitalisera Bankia genom att indirekt avtappa ECB på kontanter avvisades rättframt av ECB. Det skulle därmed förklara signaler från den spanska regeringen på tisdagen om att de ska avstå denna oortodoxa metod.

Den spanska regeringen hade i helgen luftat idén om att rekapitalisera Bankia genom att injicera 19 miljarder euro i form av statsobligationer i bankens moderbolag, obligationer som sedan skulle kunna förvandlas till kontanter i ECB:s tremånadersrepa, vilket skulle göra att Spanien kunde undvika att gå till marknaden med nya obligationsemissioner.

Enligt EU-företrädare meddelade ECB den spanska regeringen att en ordentlig kapitalinjektion krävdes för Bankia och att deras planer riskerade att bryta mot EU:s förbud mot "monetär finansiering".

Financial Times skriver att regeringsföreträdare i Spanien anser att stödpaketen i Portugal, Irland och Grekland har varit katastrofala och att Spanien inte kommer att kompromissa om sin vägran att acceptera motsvarande intervention. De anser att Spanien har uppfyllt reformkraven från EU och nu bör ges lättnader i form av stöd från ECB och/eller att stabilitetsfonden ESM ges möjligheten att stötta bankerna direkt. Samtidigt har EU-företrädare varit missnöjda med Spaniens hantering av krisen och dess ensidiga ändring av underskottsmålen.

Efter en tids kritik har den spanska centralbankschefen Miguel Angel Fernandez Ordonez beslutat sig för att avgå en månad tidigare än väntat, den 10 juni, för att ge mer tid för sin efterträdare att ta itu med bankkrisen.

I Japan var inköpschefsindex för tillverkningsindustrin oförändrat på 50,7 i maj, jämfört med föregående månad, enligt data från Markit Economics och Nomura Securities.

Produktionsindex sjönk till 50,8 från 51,9 medan index för nya exportorder sjönk till 48,2 från 48,5.

"Japans nuvarande expansion i tillverkningsindustrin tappade momentum i maj& I linje med den trend som observerats hittills under 2012 så har produktionstillväxten vilat tungt på producenter av investeringsvaror, medan såväl tillverkning av konsument- och insatsvaror noterade nedgångar", sade Alex Hamilton på Markit enligt Reuters.

BOJ:s vicechef Hirohide Yamaguchi sade på tisdagen att den inhemska ekonomin befinner sig i bättre skick än väntat, men tillade att de europeiska riskerna kan ha en starkt negativ inverkan, och att han inte vill utesluta en ytterligare runda av lättnader.

På valutamarknaden har euron tappat till 1:246 mot dollarn under onsdagen, medan dollar/yen visar små förändringar med handel runt 79:50. Såväl den australiska som nyzeeländska dollarn har tappat, och den svenska kronan har försvagats 7 öre mot dollarn och 2 öre mot euron från stängning på tisdagen.

"Spanska räntor har stigit till en nivå som gör att landet inte kan finansiera sig med lätthet, och ytterligare uppgång kommer att öka sannolikheten" för att landet behöver ett stödpaket. "Även utifrån perspektivet av ekonomiska fundamenta så står euron inför avsäljning", sade Kengo Suzuki på Mizuho Securities till Bloomberg News.

På onsdagens agenda står för svensk del Nationalräkenskaperna för första kvartalet. BNP väntas ha ökat med 0,1 procent från föregående kvartal och ökat med 0,9 procent jämfört med första kvartalet 2011, enligt SME Direkts prognosenkät.

Från euroområdet kommer konjunkturbarometer för maj, där den samlade indikatorn, ESI, väntas ha sjunkit till 91,9 från 92,8 föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.

EU-kommissionen publicerar policyrekommendationer för EU-länderna och konvergensrapporter för länder utanför EMU.

I USA kommer kontrakterade husköp för april, som väntas vara oförändrade jämfört med föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?