1515

Räntor och valutor: Euron fortsätter tappa

Svensk BNP kom in mycket starkare än väntat under det första kvartalet, vilket initialt fick svenska marknadsräntor att stiga några punkter och kronan att stärkas några par öre mot såväl dollarn som euron.

Räntorna har sedan sjunkit tillbaka en del i ett surt klimat, där investerare fortsätter att oroas över den spanska banksektorn, liksom att Kinas stimulansåtgärder inte blir så stora som många hoppats på. Räntespreadarna i euroområdet vidgas, euron försvagas och Europabörserna sjunker brett.

Trots en liten skjuts efter BNP-statistiken handlas kronan svagare mot dollarn än vid tisdagens stängning. Mot euron är nettoförändringarna från tisdagen små.

Svenska marknadsräntor stiger i korta löptider och sjunker någon punkt i längre. Den tioåriga statsobligationsräntan handlas 2 punkter ned till 1,40 procent och tvåårsräntan 3 punkter högre till 0,82 procent.

Den tyska tioårsräntan sjunker samtidigt 4 punkter till 1,33 procent, efter att ha varit nere på rekordlåga 1,32 procent. Spanska marknadsräntor stiger 18-24 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 18 punkter högre till 6,63 procent.

"Spanska räntor har stigit så mycket att landet inte längre enkelt kan finansiera sig", sa Kengo Suzuki, valutastrateg vid Mizuho Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

Han tillade att ytterligare ränteuppgångar ökar sannolikheten för att även Spanien kommer att behöva internationellt stöd.

Spaniens centralbankschef Miguel Angel Fernandez Ordonez avgår en månad tidigare än aviserat, efter kritik för sin hantering av bankkrisen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy upprepade under förmiddagen att EU måste göra mer för att statsskulderna ska bli uthålliga.

"Det mest brådskande är att det är nödvändigt att garantera uthålligheten i statsskulder, finansiering och likviditet", sa han inför det spanska parlamentet.

Förutom Spanien har indikationer från Kina om att det inte blir liknande massiva stimulanser som under finanskrisen också bidragit till att dämpa humöret på världens finansmarknader.

Italienska räntor stiger med upp mot 50 punkter i korta löptider och tioårsräntan är upp 22 punkter till 5,99 procent. Italien lyckades inte sälja hela den avsedda volymen vid en emission av statsobligationer under förmiddagen och räntorna blev återigen högre än vid närmast föregående emission.

Mitt i alla eurooro bjöd dock SCB på en rejält positiv BNP-överraskning. Efter att ha sjunkit 1,0 procent under det fjärde kvartalet steg BNP 0,8 procent under det första kvartalet, vida över den väntade lilla uppgången på +0,1 procent i SME Direkts enkät. I årstakt steg BNP 1,5 procent, över förväntningarna på 0,9 procents tillväxt.

"Det här var ju väldigt starka siffror, som visar på en bred uppgång i ekonomin, där både exporten och privatkonsumtionen, men även investeringarna gav ett positivt bidrag", säger Bengt Roström, analytiker på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Det analytikerna framför allt överraskades av var ett starkt uppsving för fasta bruttoinvesteringar, som steg hela 11,4 procent i årstakt, men frågan är dock hur hållbar den uppgången är.

"Framför allt ser man investeringar som verkligen tar fart. Men antagligen var det stora engångsposter och vi tror inte att det är en trend som kommer att hålla i sig", säger Handelsbankens analytiker Anders Brunstedt till Nyhetsbyrån Direkt.

Privatkonsumtionen steg 2,1 procent och BNP-bidraget från lagerförändringarna blev -2,2 procent.

Anders Brunstedt konstaterar att BNP-utfallet var lite starkare än vad Riksbanken hade i sin prognos.

"Om man ser till den inhemska bilden som Riksbanken har talar den inte för några diskussioner om räntesänkningar i juli, även om man ser ökade risker i euroområdet", säger han men tillägger att Handelsbanken räknar med att arbetsmarknaden kommer att försvagas framöver.

Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson säger till Nyhetsbyrån Direkt att BNP-utfallet var starkt men att det kan ha lyfts av tillfälliga faktorer, som den kraftiga uppgången i investeringarna.

Han menar vidare att man måste sätta in den starka BNP-utvecklingen i sitt sammanhang, där BNP-nivån fortsatt är lägre än den var under det tredje kvartalet.

Jesper Hansson säger också att de indikatorer som hittills kommit för det andra kvartalet dessutom inte tyder på att det första kvartalets uppsving håller i sig. Börserna har sjunkit, liksom många barometrar, och eurooron intensifierats.

"Det här är inga tydliga signaler om att det vänder uppåt", säger Jesper Hansson och tillägger att BNP- utvecklingen snarare ligger i linje med KI:s hanka-sig-fram- scenario, där det går lite upp och ned.

Euroområdets samlade konjunkturindikator sjönk kraftigt i maj, till 90,6 från 92,8 i april, den lägsta nivån sedan oktober 2009. Väntat var en mindre nedgång till 91,9.

Nedgången drevs av sämre sentiment bland företagen, framför allt industrin och detaljhandeln, medan hushållen blev lite gladare. Industrins konfidensindikator sjönk till -11,3 från -9,0 medan hushållens konfidensindikator steg till -19,3 från -19,9.

Amerikanska marknadsräntor sjunker när investerare söker säkra placeringar och den tioåriga statsobligationen är ned 4 punkter till 1,69 procent, från tisdagen.

På agendan står kontrakterade husköp för april, som väntas vara oförändrade jämfört med föregående i mars, enligt Bloomberg News prognosenkät.

På valutamarknaden har euron fortsatt att försvagas mot dollar, till 1,244 från 1,254 vid svensk stängning på tisdagen. Euron handlas därmed nära de lägsta nivåerna på två år gentemot dollarn.

Investerare oroas framför allt över de spanska bankproblemen, där Spanien med nuvarande höga räntor får svårt att på egen hand kunna finansiera en rekapitalisering av sina banker. Vissa bedömare befarar därför att Spanien så småningom kommer att få krypa till korset och söka internationellt stöd.

"Bailout-riskerna för Spanien ökar och det bör hålla euron under fortsatt press", sa Melinda Burgess, valutastrateg vid RBS i London, till Reuters.

Kronan stärktes alltså efter BNP-statistiken men har ändå sammantaget försvagats 6 öre mot dollarn, till 7,22, från tisdagens stängning. Mot euron handlas kronan i princip oförändrat till 8,98.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?