Stockholmsbörsen: Pilarna pekar uppåt

Stockholmsbörsen sköt uppåt på torsdagen med stöd av ett positivt risksentiment i Europa. På rapportfronten backade dock SAS och Tradedoubler rejält.

"Många var skraja efter gårdagens fall, men det finns en underliggande styrka. Men på senare tid har vi ändå sett tendensen att köpare kommer in så fort vi sett ett säljtryck. Sentimentet är starkt trots att makrosiffror inte varit alltför övertygande på senare tid. Allokeringen mot risk/börs fortsätter, investerare finner inte bättre alternativ i dagens lågräntemiljö", säger Michael Canborn på IG Markets.

Vid klockan 13.50 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 1,0 procent till indexnivån 1.062,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,5 miljarder kronor. I Europa steg CAC, DAX och Euro Stoxx mellan 1,0 och 1,5 procent.

Lundin Petroleum gav stöd åt OMXS30-indexet med en uppgång på över 4 procent efter positivt borrningsbesked.

MTG steg kring 3 procent sedan dess ryska intressebolag CTC Media redovisat starkare siffror än väntat.

Skanska var vidare upp 2,7 procent med i tur och ordning ABG Sundal Collier och UBS som störst på köpsidan.

Berenberg har uppgraderat Tele2 till köp, från behåll. Aktien steg 1,4 procent till 126,70 kronor medan sektorskollegan Telia Sonera samtidigt var 1,6 procent högre.

Utöver Swedish Match och Sandvik, som tappade 1,5 och 1,2 procent sedan utdelning om 6,50 och 3,25 kronor avskiljts, var Volvo det enda OMXS30-bolag som noterades lägre (-0,2%). En svag orderingång på den för Volvo viktiga nordamerikanska marknaden för tunga lastbilar i april gav viss osäkerhet.

Boliden steg 0,6 procent sedan det levererat ett klart bättre resultat än analytikernas officiella snittprognoser. Men en närmare läsning av rapporten gav en mer blandad bild.

"Det är bättre än konsensusförväntningarna, men ser man till detaljerna är gruvsidan väsentligt svagare än väntat. Det är negativt, för det är den drivande sidan. Dessutom är det en stor omvärdering av processlagren", säger Joakim Ahlberg, gruvanalytiker hos Cheuvreux, till Nyhetsbyrån Direkt.

SAS och Tradedoubler var de stora rapportförlorarna med nedgångar på 10 respektive 22 procent.

SAS förlust ökade mer än väntat och resultatet före skatt blev -1.132 miljoner kronor för årets första kvartal (- 558). Analytiker hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt -798 miljoner kronor, enligt SME Direkts konsensus.

Inte heller Tradedoublers rörelseresultat nådde upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät. Enligt bolagets vd har Tradedoubler fått en "utmanande" start på 2012.

AAK var svagt upp efter att ha redovisat ett resultat i linje med förväntningarna medan Indutrade tappade ett par procent efter att dess rapport inkommit tidig eftermiddag.

ECB:s valde som väntat att lämna räntan oförändrad. Marknadens blickar riktas dock främst mot ECB-chefen Mario Draghis utlåtanden under presskonferensen som inleds 14.30. Visst hopp finns kring mjukare utlåtanden från ECB-chefen.

"En del av den senaste tidens uppgång skulle kunna hänföras en önskan hos investerare om indikationer från ECB samt Fed om nya lättnadsåtgärder. Vi har vid tidigare räntemöten sett att det initialt gett en negativ marknadsutveckling när centralbankschefer sagt att det inte är aktuellt med nya åtgärder just nu", säger Michael Canborn.

Vidare är USA-agendan välfylld på torsdagen, med bland annat veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, produktivitet och enhetsarbetskostnader under det första kvartalet samt ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn. Under fredagen riktas blickarna apriljobbrapporten, efter gårdagens ADP-besvikelse.

"Att vissa investerare vill minska riskexponeringen inför sysselsättningsrapporten kan ha bidragit till onsdagens nedgång. Det kan finnas investerare som är ovilliga att ligga med riskpositioner inför jobbrapporten och helgens val i Frankrike och Grekland. Samtidigt har valutgångar historiskt sett inte påverkat alltför mycket", säger Michael Canborn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?