Råvaror: ECB fick oljan på fall

Råvarupriserna fortsatte visa nedgångar på torsdagen, och oljan noterade sitt största tapp på nästan en månad efter att ECB-chefen Mario Draghi noterade att de ekonomiska utsikterna för eurozonen har blivit "mer osäkra" i samband med att ECB meddelade att räntan som väntat lämnades oförändrad.

Vid klockan 18.40 handlades WTI-oljan i första termin 2,43 dollar lägre till 102,79 dollar per fat. Brent var samtidigt ned 1,79 dollar till 116,41.

Enligt Mario Draghi kan återstående spänningar på vissa statsskuldsmarknader i Europa göra att tillväxten dämpas, och inflationen förväntas förbli högre än ECB:s 2-procentsmål I år innan den dämpas 2013.

"Europa är alltjämt en nyckeldrivkraft, och utsikterna ser inte bra ut där", sa Kyle Cooper, chef för råvaruresearch vid IAF Advisors i Houston, till Bloomberg News.

Tidigare på torsdagen hade onsdagens svaga europeiska sysselsättningsstatistik, med den högsta arbetslösheten på 15 år i mars, 10,9 procent, tyngt oljepriset.

Guldpriset sjönk också på torsdagen efter oron över att den europeiska skuldkrisen skulle vara på väg att försämras.

"Marknaden väntar på att få höra om någon sorts lättnadsåtgärder för att minska avmattningen, och när det väl finns mer likviditet på marknaden kommer folk att vända sig till guldet för att skydda sig för inflationen", sa William Rhind, försäljnings- och marknadschef vid ETF Securities i New York till Bloomberg News.

Även kopparpriset sjönk på de osäkrare ekonomiska utsikterna, och kring 18.40 var tremånadersterminen ned 75 dollar till 8.230 dollar per ton.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?