Räntor och valutor: Draghi pratade upp euron

Euron fluktuerade mot andra valutor i torsdagens handel men stärktes i eftermiddagens handel när ECB-chefen Mario Draghi inte gav de signaler om ytterligare lättnader i penningpolitiken som många hade börjat räkna med.

"Marknaden letade efter något om potentiella räntesänkningar. Vi fick ingenting, så euron stärks som ett resultat av detta", sa Neil Jones, chefshandlare vid Mizuho Corporate Bank i London, till Bloomberg News,

ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad, på 1,00 procent, efter torsdagens rådsmöte. Vid den efterföljande presskonferensen sade ECB-chefen Mario Draghi att inkommande information pekar mot en stabilisering i den ekonomiska aktiviteten i euroområdet, men på en låg nivå. Återhämtningen väntas fortsätta under loppet av året, men utsikterna omgärdas av nedåtrisker som främst relateras till spänningarna på finansmarknaderna i euroområdet.

ECB-chefen påpekade vidare att den fulla effekten av centralbankens extraordinära stimulansåtgärder behöver tid för att ge full effekt, och han påminde om att likviden från den andra långa refinansieringsoperationen, LTRO, kom bankerna till del först den 1 mars.

I den efterföljande frågestunden sa Mario Draghi att ECB-rådet inte diskuterat någon räntesänkning vid torsdagens, även om de ekonomiska utsikterna blivit mer osäkra.

"Vi diskuterade inte någon ändring av räntan men vi diskuterade vår generella monetära policyhållning, som vi ansåg vara ackommoderande med tanke på ekonomiska utsikter som blir mer osäkra", sa han.

Jörg Krämer, chefekonom på Commerzbank, konstaterade i ett kundbrev att ECB-chefen inte signalerade att någon räntesänkning skulle vara nära förestående, men "han mjukade upp tonen om inflation och tillväxt något".

"I slutänden kommer ECB att sänka räntan om recessionen inte tar slut snart. Samtidigt tyder Draghis kommentarer på att ECB inte är redo att hjälpa finansministrarna med ett nytt treårslån, men vi tror att det kommer om statsskuldkrisen skulle tillta", skrev Jörg Krämer.

Europeiska räntemarknader noterade mindre rörelser på torsdagen och reaktionerna på ECB-chefens kommentarer var blygsamma. Vid den svenska marknadens stängning hade tyska statspappersräntor stigit marginellt, medan spanska, franska och italienska räntor hade sjunkit med upp till 9 punkter. Detta med stöd av spanska och franska statspappersauktioner som betraktades som lyckade.

Spanien sålde statsobligationer i tre olika löptider för totalt 2,52 miljarder euro på torsdagsförmiddagen, marginellt över avsedda 2,5 miljarder euro. Räntorna blev som väntat högre än vid föregående motsvarande auktioner, men budgivningen var ändå förhållandevis stark.

Frankrike sålde obligationer för totalt 7,43 miljarder euro, nära övre gränsen i det förannonserade intervallet 6,5-7,5 miljarder euro. Här blev räntenivåerna något lägre än i början av april, men budgivningen blev något svagare i tioårsobligationen.

Svenska statsobligationsräntor handlades oförändrat till marginellt högre på torsdagen, tioårsräntan upp 1 punkt, till 1,72 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat på 11 punkter.

Kronan var vid stängning närmast oförändrad mot dollarn och euron, 6,75 respektive 8,88, jämfört med samma tid på onsdagen. TCW-index sjönk till 122,63 (122,72).

LO-ekonomerna kritiserar såväl regeringen som Riksbanken i en ny konjunkturprognos som publicerades på förmiddagen, där BNP-prognosen för 2012 sänks till 0,0, från +1,3 procent i föregående prognos i december.

"Passiviteten från Riksbanken och regeringen har ett tydligt pris i termer av förlorade jobb och minskad produktion. Konjunkturförsvagningen som nu präglar den svenska ekonomin bör mötas med en mer expansiv penningpolitik och en mer aktivt finanspolitik", sa LO:s chefekonom Ola Pettersson i en kommentar.

USA-statistik på torsdagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk till 365.000 personer förra veckan, jämfört med 392.000 veckan före. Enligt Bloomberg News enkät väntades en nedgång till 379.000. April avslutades därmed med en positiv överraskning beträffande veckostatistiken efter att utfallen tidigare under månaden varit oväntat höga.

RDQ Economics skriver dock i ett kundbrev att de inte vågar dra några långtgående slutsatser av ett positiv veckoutfall, och givet att fyraveckorssnittet fortsatte upp den senaste veckan är rapporten knappast lugnande inför fredagens sysselsättningsstatistik för april.

Preliminär statistik visade vidare att produktiviteten i USA:s ekonomi sjönk något mindre än befarat under första kvartalet medan enhetsarbetskostnaderna steg mindre än väntat.

ISM-index för tjänstesektorn sjönk till 53,5 i april, från 56,0 i mars (väntat 55,3), vilket tyder på att trenden för tjänstesektorn i USA gick i motsatt riktning mot tillverkningsindustrin i april.

Underliggande delindex för affärsaktivitet, nya order och sysselsättning sjönk medan exportorder- och orderboksindex steg. Prisindex sjönk samtidigt från 63,9 i mars till 53,6 i april.

Amerikanska statspappersräntor steg efter den oväntat starka arbetsmarknadsstatistiken men vände åter nedåt när ISM:s tjänsteindex misslyckades med att leva upp till förväntningarna.

Vid den svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan till 1,93 procent, 2 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?