Råvaror: Guldet sjunker

De konjunkturkänsliga råvarorna noterade måttliga uppgångar på tisdagens förmiddagshandel, medan guldet tappade mark.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en uppgång på 0,83 dollar vid klockan 11,30 till 91,69 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 0,50 dollar till 107,61.

"Situationen i USA är hoppfull, där efterfrågedata har förbättrats den senaste tiden samtidigt som bilåkningssäsongen inleds. Men samtidigt är lagren höga, så det finns ett behov av att kapacitetsutnyttjandet är högt i inledningen av sommaren för att få ned en del av den överblivna råoljan", sade Andrej Krujutjenkov, analytiker vid VTB Capital till Bloomberg News.

Wall Street Journal konstaterar i en artikel från måndagskvällen att oljeproducerande länder har stått vid sidlinjerna i samband med de senaste prisnedgångarna, men att de kan komma att vara tvungna att agera om priserna faller för mycket.

Stigande statliga utgifter i många av länderna innebär att de inte har råd att låta priserna falla långt under 100 dollar per fat, vilket lägger ett golv under priserna.

I sviterna från Arabiska våren har många länder blivit tvungna att öka de statliga utgifterna för att möta befolkningens krav om reformer, vilket kräver ett högt oljepris.

Enligt en rapport från Fitch i mars har en ökning i statliga utgifterna resulterat i att oljepriset behöver ligga på 117 dollar per fat för att budgeten ska vara balanserad, och i Libyen krävs ett oljepris om 100 dollar per fat. Förenade arabemiraten och Iran behöver ett oljepris på 92 respektive 85 dollar per fat.

Även i Saudiarabien har kraven på oljepriset höjts. Förra veckan sade landets finansminister att Saudiarabien kommer att behöva ändra på utgiftsplanerna om råoljepriset skulle falla under 80 dollar per fat. För två år sedan behövde kungadömet 60 dollar per fat för budgetbalans.

Enligt Libyens statliga oljebolag National Oil Corp producerar landet nu mellan 1,5 miljoner och 1,55 miljoner fat råolja per dag, något under de 1,6 miljoner som producerades innan upproret mot Muammar Gaddafi. Ett dotterbolag, Agoco, meddelade på tisdagen att dess produktion kan stiga till 450.000 fat per dag vid slutet av året från nuvarande 450.000 fat, vilket skulle överstiga nivåerna innan upproret.

På London Metal Exchange steg kopparns tremånaderstermin 44 dollar till 7.729 dollar per ton, medan nickelterminen steg 72 dollar till 17.072.

"Sannolikheten för nya stimulanser från kinesiska myndigheter har ökat", skrev Martin Arnold, analytiker vid ETF Securities i London i en rapport.

Nordea hänvisar också de senaste uppgångarna till spekulationer om nya tillväxtfrämjande stimulansåtgärder i Kina. Banken hänvisar bland annat till en nyhet från Bloomberg News som fått uppgifter om att Kinas regering har godkänt en skrotbilspremie för att få fart på fordonsindustrin i landet. Regeringen utreder också hur man ska kunna finansiera nya bilköp på landsbygden.

Senast Kina hade en skrotbilspremie var 2009, då bilköpen uppgick till 7,8 miljarder dollar följande år.

Bland ädelmetallerna noterades guldpriset ned 5 dollar till cirka 1.576 dollar per ton. Silvret var däremot upp 0:125 dollar till 28:52.

"Oavsett om det är Grekland som kan lämna euron eller Spanien som kan behöva ett stödpaket, fokuserar investerare på eurokrisen för tillfället och väljer dollarn som deras riskskydd", sade Sun Yonggang, analytiker vid Everbright Futures till Bloomberg News.

Data från IMF visade att centralbanker i Turkiet, Ukraina, Mexiko och Kazakstan ökade guldreserverna i april, medan Filipinerna minskade reserverna i mars.

Under eftermiddagen riktar marknaden blickarna mot USA där statistik över konsumentförtroendet i maj publiceras. Analytiker som medverkat i Bloomberg News enkät räknar med att indexet ska ha stigit till 69,5 från 69,2 i april.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?