1515

Räntor och valutor: Marginellt starkare krona

Amerikanska statspappersräntor noterade endast blygsamma rörelser när handeln kom i gång i Asien på tisdagen efter långhelgen i USA.

Dollarn handlas samtidigt nära nivåerna vid den svenska marknadens stängning på måndagen, men terminsmarknaden antyder en försiktigt positiv inledning på tisdagens börshandel på Wall Street.

Den amerikanska tioårsräntan handlas runt 1,74 procent i Asien, vilket endast är 7 punkter över den rekordlåga nivå, 1,67 procent, som noterades den 23 september i fjol, men marknadsbedömare talar ändå om att amerikanska statspapper är prisvärda i en riskaversionsmiljö med få alternativ för för dem som söker riskfria likvida tillgångar.

"Om man tittar på alternativen i fråga om safe- haventillgångar ser räntan på tioåriga Treasuries (amerikanska statsobligationer) inte så illa ut", sade Gregory Whiteley, förvaltare vid DoubleLine Capital LP i Los Angeles, till Bloomaberg News.

Enligt Bloomberg News beräkningar ligger räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen 24 punkter över den genomsnittliga räntan på motsvarande obligationer från ett antal länder från Tyskland till Australien. Den tyska tioårsräntan noterades på måndagen till rekordlåga 1,36 procent, och den relativt högre räntan i USA gör att analytiker räknar med att även USA-räntan kan fortsätta sjunka så länge eurokrisen består.

Fedchefen i Philadelphia, Charles Plosser, sade i en intervju med Wall Street Journal på måndagen att osäkerheten i Europa är hanterbar för den amerikanska centralbanken, och på kort sikt kan den till och med i någon mån vara gynnsam för USA-ekonomin.

Han sade att det är "inte ett orimligt argument" att lägre lånekostnader och sjunkande bensinpriser i spåern på den europeiska krisen på kort sikt kan mer än motverka de negativa effekterna från sjunkande börskurser.

Risken för USA är om oron för den europeiska bankerna i förlängningen också leder till svårare finansieringsförhållanden även för amerikanska banker, men givet att USA-bankerna redan har minskat sin exponering mot Europa är Charles Plosser inte överdrivet oroad för detta. En "flod av likviditet" in till USA när investerare söker säkra tillgångar är mer troligt än att "likviditeten torkar ut".

På tisdagens USA-agenda märks S&P/Case-Shillers husprisindex för mars, klockan 15.00, som väntas visa en nedgång med 2,55 procent jämfört med mars 2011 enligt Bloomberg News probgnosenkät.

Klockan 16.00 presenterar Conference Board Hushållens konfidensindikator för maj, som väntas ha stigit till 69,5 från 69,2 i april.

Stämningen var överlag relativt optimistisk när handeln inleddes i Asien på tisdagsmorgonen. De flesta ledande börsindex steg och enligt marknadsbedömare bidrog spekulationer om ytterligare kinesiska stimulansåtgärder till att kompensera oron för en förvärrad eurokris.

Tokyo gick dock emot strömmen efter statistik som antydde en något svagare ekonomisk aktivitet än väntat i april. Arbetslösheten steg till 4,6 procent, från 4,5 procent i mars. Enligt Bloomberg News enkät väntades 4,5 procent även i april. Detaljhandeln sjönk 0,3 procent jämfört med i mars, att jämföra med konsensusprognosen om en ökning med 0,1 procent.

I Europa riktas blickarna på tisdagen kanske främst mot preliminära KPI-rapporter för maj från de tyska delstaterna. En preliminär beräkning för hela landet väntas klockan 14.00 och enligt Bloomberg News prognosenkät kommer den visa att KPI sjönk 0,1 procent jämfört med i april och steg 2,1 procent jämfört med maj 2011.

I Sverige publicerar Konjunkturinstititutet sin majbarometer klockan 9.15. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas den samlade barometerindikatorn ha sjunkit till 100,3 i maj, från 100,9 i april. Indikatorn för tillverkningsindustrin väntas ha sjunkit till -3, från -1, medan hushållens konfidensindikator väntas ha sjunkit till 2,5 från 4,7.

Klockan 9.30 publicerar SCB PPI-data för april, som väntas ha stigit 0,1 procent jämfört med i mars och 0,3 procent jämfört med april 2011.

Stort intresse riktas sannolikt också mot finansmarknadsstatistiken för april, som också publiceras klockan 9.30. Marsstatistiken antydde att inbromsningen i utlåningstillväxten till hushållen hade bromsat upp på 5,0 procent i mars efter en mycket lång period med sjunkande tillväxttakt, och frågan är nu vad som hänt efter det.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?