1515

Därför stiger börsen

Stockholmsbörsen stiger på tisdagsförmiddagen. En grekisk opinionsundersökning och hopp om nya stimulanser i Kina driver på köpsuget.

Vid 11-tiden hade Stockholmsbörsens breda index gått upp med 0,9 procent.

Enligt Martin Björsell, finansanalytiker på Handelsbanken, beror uppgången delvis på att investerarna bedömer risken för ett grekiskt euroutträde som lägre än tidigare.

”Det är ungefär samma positiva momentum som vi hade igår förmiddag. Då handlades börsen upp på opinionsundersökningar i Grekland under helgen där de partier som är för åtstramningar tog mark. Det minskar sannolikheten för att Grekland kan komma att lämna euron”, säger Martin Björsell, finansanalytiker på Handelsbanken.

Även börserna i Tyskland, Storbritannien och Frankrike stod på plus under förmiddagen.

En bidragande orsak till det glada börshumöret i Europa var nattens uppgång på Asienbörserna.

”Redan igår eftermiddag började det dyka upp rykten på olika håll om nya stimulanser i Kina. Det verkar som om Kina planerar att återigen stimulera fordonsbranschen. Det tror jag är orsaken till att de asiatiska börserna steg under morgonen”, säger Martin Björsell.

De senaste uttalandena från det kinesiska finansdepartementet indikerar att riktade stimulanser är att vänta i personbilsbranschen. Det skulle sannolikt vara positivt för Stockholmsbörsens bilsäkerhetsjätte Autoliv.

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters ser det också ut att bli aktuellt med mer generella stimulanser för den kinesiska ekonomin.

Det är troligtvis positivt för de mest konjunkturkänsliga bolagen på Stockholmsbörsen.

Det var också de cykliska industribolagen Volvo, Scania och Trelleborg som gick bäst på börsen under förmiddagen.

Martin Björsell beskriver läget på marknaden som nervöst.

”Ena dagen pratar man om stimulanser, nästa dag pratar man om någon form av europeisk kollaps. Det jag tycker att man kan ta fasta på är att investerare har blivit mer försiktiga de senaste månaderna. Förvaltarna är medvetna om problemen och agerar därefter”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?