1515

Stockholmsbörsen: Banker och telekom tyngde

Stockholmsbörsen steg inledningsvis på måndagen, sedan grekiska opinionsmätningar och fortsatta signaler om kinesisk stimulans stött börskurserna såväl i Asien som i Kontinentaleuropa.
På eftermiddagen tyngde framför allt banker och telekombolag gradvis alltmer och index vände tillbaka till nollstrecket.

Omsättningen var låg i spåren av pingsthelg och stängda marknader i Danmark och Norge samt Memorial Day i USA.

Stockholmsbörsens OMXS30 stängde oförändrat till noteringen 985,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 7,2 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick omsättningen till 9,4 miljarder kronor.

Förmiddagens optimism följde på veckoslutets grekiska opinionsmätningar, som indikerade att stödet ökat för partier som ställer sig bakom EU:s åtstramningspaket. Enligt sex mätningar var Ny Demokratis marginal till tvåan, vänsteralliansen Syriza, mellan 0,5 och 5,7 procentenheter.

De asiatiska marknaderna hade tidigare under dygnet glatts åt tecken från Kina på att nya finanspolitiska stimulanser sjösätts snabbt. Enligt färska rapporter har den Nationella utvecklings- och reformkommissionen, NDRC, godkänt tre stora stålprojekt efter förra veckans stimulansorienterade uttalanden från premiärminister Wen Jiabao.

Dessa för marknaden positiva budskap motverkades av tilltagande problem i Spanien, där lokal press rapporterade att ytterligare 30 miljarder euro kan behövas för att återkapitalisera tre banker. Obligationsräntorna steg till nya årshögstanivåer och räntespreaden jämfört med Tyskland nådde rekordhöjder. Madridbörsen föll omkring 2 procent.

De cykliska verkstadsbolagen reagerade dock överlag positivt på nyhetsflödet. Atlas Copco A, Sandvik och Assa Abloy steg alla omkring 1,5 procent, medan Autoliv och Volvo avancerade 1,7 respektive 1,3 procent.

Allra bäst i storbolagsindex var MTG B, som steg 3,6 procent med Carnegie som överlägset största nettoköpare.

Råvarubolagen gick också starkare än börsen i övrigt. Boliden steg 1,8 procent till 95,10 kronor och guldproducenten Semafo ökade 1,3 procent 36,87 kronor. Lundinbolaget Lucara Diamond steg 2,9 procent inför sin första större diamantauktion i början av juni.

Bland oljebolagen utmärkte sig ett annat bolag i Lundinsfären, Africa Oil, med en uppgång på 9,2 procent till nya rekordnivån 74,50 kronor. Därmed har aktien stigit nära 600 procent i år.

Hexagon avancerade 2,9 procent till 132,80 med stöd av en stark rapport och goda utsikter från brittiska Aveva, som konkurrerar med Hexagons Intergraph-enhet.

I botten av OMXS30 huserade bankerna. Handelsbanken och Swedbank tappade 1,3 procent, medan SEB och Nordea backade cirka 1 procent vardera.

Strax ovanför bankerna återfanns normalt defensiva Swedish Match och teleoperatörerna. Snustillverkaren tappade 0,8 procent medan Teliasonera och Tele2 förlorade 1,1 respektive 0,6 procent.

Precise Biometrics produkt Tactivo för smartphones och surfplattor har certifieras av Apple och de första volymerna har levererats. Vd Thomas Marschall uppger för Nyhetsbyrån Direkt att han ser det här som startskottet för ett kraftigt kliv uppåt i storlek. Aktien rusade 62 procent till 1,70 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?