Europabörser: Bankerna pressar kurserna

Börserna i Europa vände ner under måndagseftermiddagen. I brist på vägledning från helgstängda New York-börser backade marknaderna med press från banksektorn. Nedgången dämpades samtidigt av en något mer optimistisk syn på Greklands framtid inom eurosamarbetet.

Klockan 17.15 hade Euro Stoxx 50 gått ner med 0,5 procent och det bredare Bloomberg European 500 var marginella 0,1 procent lägre.

Bankaktierna tappade på bred front och sämst utvecklades spanska Bankia med ett tapp på 12 procent i Madrid. Beskedet om att krisande Bankia behöver 19 miljarder euro i statligt stöd för omstrukturering av verksamheten följdes av uppgifter i El Mundo om att regeringen kan tvingas skjuta till 30 miljarder euro till tre andra banker.

En opinionsundersökning i Grekland i helgen, som visade att stödet ökar för de partier som ställer sig bakom EU:s räddningspaket, bidrog till att dämpa farhågorna för att Grekland kommer att tvingas lämna eurosamarbetet.

På plussidan märktes främst gruv- och metallaktierna som intog vinnarplatsen bland Europahandelns 37 branscher bland annat med stöd från stigande kopparpriser i spåren av krympande lager.

Rio Tinto avancerade 2,1 procent, Xstrata gick upp 2,8 procent och Lonmin noterades 2,3 procent högre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?