Asienbörser: Dystert rekord i Japan

De asiatiska börserna noterades överlag nedåt på fredagen. Att Kinas största banker kan missa regeringens mål för utgivning av nya lån för första gången på sju år stod ut i nyhetsflödet vid sidan av oron för Europa. Japan gck mot strömmen, men noterade ändå ett mörkt rekord.

Trots en marginell uppgång under veckans sista handelsdag har Tokyobörsen fallit under åtta veckor i följd - något som senast hände för 20 år sedan. Oro kring Greklands eventuella utträde ur eurosamarbetet och den skakiga globala ekonomin har tyngt kurserna.

Kring klockan 8.00 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, ned 0,4 procent.

"Svag nyutlåning bådar inte gott för den kortsiktiga tillväxten men ökar samtidigt sannolikheten att regeringen sätter press på bankerna att låna ut mer", sade Dariusz Kowalczyk, strateg på Credit Agricole, till Marketwatch.com.

Nedgången i den kinesiska nyutlåningen under april och maj betyder att siffran för 2012 totalt kan landa på omkring 7 tusen miljarder yuan, det vill säga under regeringens mål på 8-8,5 tusen miljarder yuan för innevarande helår, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till bankkällor i Kina.

De kinesiska bankerna China Minsheng Banking och Agricultural Bank of China handlades bägge ned i Hongkong.

Även bolag med export mot Europa handlades ned på den fortsatta oron för utvecklingen inom eurozonen.

Esprit backade 3,1 procent och Nintendo med 1,5 procent.

En jordbävning som drabbade Christchurch i Nya Zeeland tyngde i Wellington och även i Australien var index ned.

Sims Metal Management tappade 5,6 procent i Sydney efter att metallskrotsåtervinnaren sagt att vinsten innevarande helår kommer bli mindre än 85 procent av fjolårets vinst.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?