USA-börserna: Kinesisk oro gav svajig handel

USA-börserna stängde utan tydlig riktning på torsdagen efter bland annat oro över att de största bankerna i Kina kan komma att missa regeringens mål för förmedlande av nya lån.

Statistik över order för varaktiga varor för april samt antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd infriade analytikernas förväntningar. Samtidigt ökade förtroendet bland de amerikanska konsumenterna.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,3 procent till 12.530 medan Nasdaq Composite sjönk med 0,4 procent till 2.839. Det bredare S&P 500 backade med 0,1 procent till 1.318. Omsättningen landade på 730 miljoner aktier på New York Stock Exchange, och drygt 1,7 miljarder på Nasdaq.

Bästa sektor på det breda indexet var konsumentvaror som steg 0,8 procent medan sämst presterande var teknik som backade 1,0 procent.

De största bankerna i Kina kan komma att missa regeringens mål för förmedlande av nya lån. Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till tre officiella källor från bankerna.

En nedgång i nya förmedlade lån i april och maj innebär troligtvis att bankernas totala utlåning under 2012 kommer att uppgå till 7000 miljarder yuan jämfört med regeringens mål på 8000 miljarder yuan.

Orderingången på varaktiga varor i USA steg med 0,2 procent i april jämfört med månaden före, vilket var väntat enligt analytikerna. Antalet nyanmälda arbetslös minskade med 2.000 under april, även det var enligt analytikernas förväntningar.

Indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna har ökat och uppmättes till -42,0 för vecka 20 jämfört med -43,6 veckan innan, enligt Bloomberg Consumer Comfort Index, som genomförs av Langer Research Associates.

HP steg med 3,3 procent efter att företaget redovisat ett resultat som överträffat förväntningarna med stöd av en starkare försäljning än väntat. HP aviserade att det kan komma att behöva skära ned med 27.000 jobb, motsvarande 8 procent av den totala personalstyrkan, fram till slutet av 2014. HP räknar med att nedskärningarna ska innebära besparingar på 3,5 miljarder kronor per år.

HP:s konkurrent Dell, som under onsdagen upplevde det största endagsfallet på ett decennium, backade med 0,3 procent.

Facebook steg för andra dagen i rad och gick upp 3,2 procent samtidigt som uppmärksamheten kring företagets IPO fortsätter.

Den amerikanska tioårsräntan tickade upp 3 punkter till 1,76 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?