Torka lyfter vetepriset

Långdragen torka i Kansas, Ryssland och Ukraina hotar veteskörden. Det skriver Bloomberg News.

I Kansas väntas maj läggas till handlingarna som rekordvarm. Ukraina och Ryssland, som står för 11 procent av världsproduktionen, har lidit av torka under tre månader.

Det amerikanska jordbruksdepartementet kan komma att sänka sin prognos för den globala skörden med 1,2 procent nästa månad, den största nedjusteringen i en junirapport sedan 2003. Det framgår av Bloombergs sammanställning av 18 analytikers prognoser.

I sin prognos den 10 maj spådde det amerikanska jordbruksdepartementet att den globala produktionen av vete under skördeåret som inleds 1 juni kommer att sjunka med 2,5 procent.

Veteterminen steg till åttamånadershögsta på 7,22 dollar den 21 maj och stängde på 6,655 på onsdagen.

Analytiker räknar med att veteterminen kan stiga med 12 procent till 7,51 dollar till i mitten av juli.

Under 2010 gjorde torka att Ryssland och Ukraina begränsade exporten och världsmarknadspriserna mer än fördubblades till 9:17 dollar i februari 2011.

"Under 2010 pratade alla om den ryska torkan även i maj, men ingen brydde sig. Eftersom man har historiken från 2010 kommer folk att gå till den andra extremen och överreagera lite grand. Om väderförhållandena försämras ytterligare kan produktionsprognoserna bli mycket lägre", sa Chris Gadd, analytiker vid Macquarie Group i London, till Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?