Stockholmsbörsen: Statistik hejdade uppgång

Stockholmsbörsen inledde torsdagen rakt uppåt i spåren av gårdagens branta fall, men index föll sedan tillbaka till oregelbundet.

Svag statistik från euro-området pressade riskviljan samtidigt som det grekiska dramat fortsätter att gäcka investerarna. Bland de ledande handelsplatserna ute i Europa utvecklas London i linje med Stockholm medan Paris och Frankfurt faller svagt.

SIX Generalindex var klockan 10.13 upp 0,1 procent till 295 medan OMXS30-index hade ökat 0,1 procent till 975. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 1,7 miljarder kronor.

Wall Street stängde oregelbundet på onsdagskvällen efter att tidigare ha handlats klart lägre. De tre ledande indexen avslutade dagen 1,2-1,6 procent högre jämfört med noteringarna när Stockholmsbörsen stängde. Återhämtningen gav initialt stöd åt Europabörserna på torsdagen, men effekten blev kortvarig och efter att flera statistikpunkter överraskat negativt vände börserna nedåt.

Börserna fick sig först en törn när färska inköpschefssiffror från Tyskland visade på en oväntat kraftig tillbakagång i den tyska ekonomin under maj månad. För hela EMU-området uppgick inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin till 45,0 i maj, vilket kan jämföras med ett utfall om 45,9 månaden innan. Marknaden hade förväntat sig ett utfall om 46,0.

Lite senare visade det sig att IFO-index, som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, föll till 106,9 i maj, vilket kan jämföras med en oreviderad nivå på 109,9 i april. Bedömare hade väntat sig en nivå på 109,5.

Asienbörserna noterade en blandad utveckling under torsdagen. Handelsplatserna tyngdes av HSBC:s inköpschefsindex för Kina som föll till 48,7 i maj. Det kan jämföras med 49,3 månaden före och utfallet visar därmed på en fortsatt inbromsning i den kinesiska ekonomin.

Gårdagens EU-toppmöte bjöd på få nyheter och fick därmed inte någon större påverkan på riskaptiten.

EMU-länderna upprepade budskapet att de vill att Grekland att stannar i eurozonen men att landet måste respektera sina åtaganden. Vidare fortsatte Tysklands förbundskansler Angela Merkel att vägra ge vika för Frankrikes önskan om euro-obligationer.

Oljebolaget Lundin Petroleum meddelade under morgonen att man påbörjar prospekteringsborrningen Clapton i södra Nordsjön. Aktien handlades upp 0,3 procent.

Elekta har fått en order på onkologiinformationssystemet Mosaiq samt fem stycken Infinity system. Elekta steg 1,6 procent.

En av torsdagens börsvinnare var Intrum Justitia som steg 3,2 procent efter att SEB Enskilda höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare behåll.

Meda backade däremot 0,4 procent, tyngd av att Bank of America Merrill Lynch sänkt sin till underperform från neutral.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?