Råvaror: Kina-uttalanden lyfter kopparn

Priserna på de konjunkturkänsliga råvarorna steg på torsdagens förmiddagshandel, delvis stöttade av officiella uttalanden från Kina om en mer tillväxtinriktad ekonomisk politik.

WTI-oljans junitermin hade vid klockan 11.30 stigit 0,55 dollar till 90,45 dollar per fat, medan Brent-oljan steg 0,03 dollar till 105,59.

Michael Lewis, analytiker vid Deutsche Bank, konstaterade i ett marknadsbrev att medan de senaste 37 dagarnas nedgång om 15,2 procent har varit mer "kraftfull" och mer långlivad än förra årets nedgångar, kommer priserna troligen inte att uppleva en hållbar återhämtning.

"Med den höga nivån i spekulativa långa positioner på råoljemarkanden och de fortsatta spridningsriskerna i Europa räknar vi med att en eventuell återhämtning i råoljepriserna skulle visa sig vara kortlivad. Vi rekommenderar därför att sälja på alla rallys", skrev Michael Lewis enligt Bloomberg News.

Förhoppningar om ett snabbt genombrott i förhandlingarna mellan Iran och P5+1-länderna om Irans atomenergiprogram dämpades på onsdagen efter att iranierna blivit förbluffade av bristen på sanktionslättnader i ett förslag som presenterades av motparten, enligt Wall Street Journal.

Förhandlingarna som återupptogs i Bagdad på onsdagen har i stället förlängts till torsdag, sedan amerikanska och europeiska företrädare sagt att de fortsätter att vara åtagna att hitta en väg ur dödläget.

I förslaget till Iran erbjöd länderna att lätta på de sanktioner som blockerar export av USA-tillverkade flygplansdelar, och erbjöd samtidigt bidrag till utveckling av icke-militära användningsområden för atomenergi, enligt källor till Wall Street Journal.

I gengäld förslog de bland annat att Iran skulle frysa produktionen av kärnbränsle anrikad till 20 procent samt skeppa sina lager av bränslet till ett tredje land.

Seniora USA-företrädare sade sent på onsdagen att de ser samtalen som vid ett tidigt skede och att de inte blev avskräckta. De sa också att det till skillnad från tidigare fördes seriösa förhandlingar mellan parterna.

"Jag hade inte räknat med något annat än att Iran skulle säga att det här (förslaget) var obalanserat. Det här är förhandlingar", sa en källa till Wall Street Journal.

I USA presenterade energidepartementet på onsdagen statistik över de amerikanska oljelagren, där råoljelagren visade en uppgång om 0,9 miljoner fat, lägre än väntade +1,7 miljoner enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Bland produkterna sjönk bensinlagren med 3,3 miljoner (väntat -0,7) medan destillatlagren sjönk 0,3 miljoner (väntat -0,3).

På London Metal Exchange stöttades metallpriserna av uttalanden från Kinas regering om ytterligare stödåtgärder till tillväxten. Kopparns tremånaderstermin med 64 dollar till 7.595 dollar per ton, medan zinkterminen gick mot strömmen och sjönk 3 dollar till 1.876.

"Den kinesiska marknaden är långt ifrån mättad. Det finns fortfarande ett stort utrymme för infrastrukturinvesteringar", sa Nikos Kavalis, analytiker vid Royal Bank of Scotland till Bloomberg News.

Kinas regering skrev i ett uttalande att de åtar sig att intensifiera "finjusteringen" av den ekonomiska politiken under det andra kvartalet.

"Vi måste proaktivt vidta åtgärder för att expandera efterfrågan och för att skapa en gynnsam policymiljö för stabil och relativt snabb ekonomisk tillväxt", framgick det av uttalandet.

Regeringsuttalandet var en förlängning av premiärminister Wen Jiabaos uttalanden från den 20 maj som antydde ett ökat fokus på att stötta tillväxten.

I Kina presenterades under morgonen ett snabbestimat av HSBC:s maj-PMI. Enligt statistiken sjönk inköpschefsindex till 48,7 från 49,3 i april.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld ned 3 dollar till 1.558 dollar per uns, medan silvret ökade 0,04 dollar till 27,84.

"Om ett prisgolv fortsätter att bildas de kommande dagarna, kommer graferna visa en betydligt ljusare bild att få investerare, som för närvarande tar det lugnt, tillbaka till marknaden", skriver Commerzbank i ett kundbrev.

Table
 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

De tillverkar lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef. 

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag. 

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger: 

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal. 

Bidrar i arbetet med att bekämpa pandemin 

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling. 

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?