Räntor och valutor: Räntorna sjunker

Ännu svagare statistik än väntat från såväl inköpscheferna i euroområdet som det tyska näringslivet fick euron att försvagas ytterligare under torsdagens förmiddagshandel samtidigt som marknadsräntorna vände nedåt för de flesta länder, även Spanien och Italien.

Vid lunchtid var den tyska tioåriga benchmarkräntan ned 3 punkter till 1,37 procent, vilket var en ny rekordlåg nivå, samtidigt som den svenska tioårsräntan var ned 4 punkter till 1,46 procent, räknat från svensk stängning dagen före.

Inköpschefsindex för industrin i euroområdet sjönk preliminärt till 45,0 i maj, från 45,9 i april, medan analytiker hade räknat med en marginell uppgång till 46,0 enligt Bloomberg News.

För tjänstesektorn var nedgången mindre, till 46,5 från 46,9, väntat 46,7. Det sammanvägda indexet, composite, sjönk till 45,9 från 46,7.

Martin Enlund på Handelsbanken noterar i ett kundbrev att ett sammanvägt PMI "tyder på ett nästan omedelbart agerande av ECB".

"Därför lyfter dessa utfall oddsen för en 25 punkters räntesänkning (och en förändring i deposit-räntan) vid ECB:s möte den 6 juni, när nya estimat från ECB:s tjänstemän kommer att avslöjas", skriver Martin Enlund.

Commerzbanks Christoph Weil konstaterar att PMI tyder på att eurozonens ekonomi kommer att krympa under andra kvartalet och att utsikterna för den tyska ekonomin blivit märkbart dunklare.

För Frankrikes del visade inköpschefsindex för industrin en kraftig nedgång till 44,4 i maj, från 46,9, medan förväntningarna låg på en liten uppgång till 47,0 från månaden före.

Även för Tysklands del var inköpschefsindex för industrin en besvikelse, med en nedgång till 45,0 från 46,2, medan förväntningarna låg på en uppgång till 47,0.

I fokus under förmiddagen stod också tyska IFO-index över klimatet i det tyska näringslivet, som sjönk till 106, 9 i maj, från 109,9 i april.

Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit klart mindre, till 109,4, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Index över förväntningarna om framtiden sjönk till 100,9 i maj från 102,7 föregående månad, väntat var 102,0. Index över det aktuella läget sjönk till 113,3 i maj jämfört med 117,5 föregående månad, väntat var 117,1.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade till Reuters att osäkerheten kring eurozonens kris drabbar de stora företagen mest. Osäkerheten hänger samman med nyvalet i Grekland och den politiska förändringen i Frankrike, vilket har gjort företagen nervösa.

Han sa dock också att en strimma av ljus är stigande förväntningar för exporten och att den svaga euron är en faktor här.

På morgonen släpptes tyska BNP-siffror för första kvartalet, som visade att uppgången främst drevs av export. Enligt Commerzbanks analytiker innehöll statistiken inga direkta nyheter utan bekräftade bara de siffror som släpptes den 15 maj.

Fler negativa siffror stod Storbritannien för med ett svagare BNP-utfall än väntat under första kvartalet. BNP sjönk med 0,3 procent från kvartalet före och med 0,1 procent jämfört med ett år tidigare, enligt preliminär statistik. Väntat var en nedgång med 0,2 procent samt oförändrad tillväxt, vilket skulle ha varit i linje med det första estimatet.

Bakom nedrevideringen låg byggproduktionen, som var ännu svagare än tidigare beräkningar givit vid handen. Byggproduktionen föll med 4,8 procent, vilket var det största fallet på tre år.

En del analytiker ser nu skäl för Bank of England att återuppta sina obligationsköp. Protokollet från det senaste räntemötet, som publicerades på onsdagen, visade att beslutet att inte utvidga stimulanserna den här månaden var "fint balanserat".

Vid en presskonferens efter onsdagskvällens informella EU-toppmöte sade ordförande Herman Van Rompuy att EU:s ledare vill att Grekland stannar i euron samtidigt som landet uppfyller sina åtaganden och genomför sitt reformprogram.

"Den bästa garantin för en mer välmående framtid i euroområdet är att fortsätta de nödvändiga reformerna för att återskapa uthållighet för skulden, uppmuntra privata investeringar och stärka institutionerna", sa han.

"Vi förväntar oss att efter valet kommer den nya grekiska regeringen att göra detta val", fortsatte han.

Vid samma presskonferens sa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att han är mycket oroad av situationen i Grekland.

"Jag hoppas att Grekland kan stanna i euron. Det vore mycket bra för grekiska medborgare. Det ger också ett tydligt budskap att euron är oåterkallelig", sa han.

Herman Van Rompuy sa vidare att mötet i princip enats om att om utöka kapitalet för Europeiska investeringsbanken.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sa dock att frågan om EIB-kapital inte var helt klar och att han ännu inte har förankrat ett beslut i EU-nämnden.

Fredrik Reinfeldt sade också att ingen på EU-toppmötet ifrågasatte den inslagna vägen med ordning i statsfinanserna och reformer. Ingen ville omförhandla den finanspolitiska pakten.

Den franske presidenten Francois Hollande medgav att alla länder inte höll med om hans idéer, men att en ny dimension hade givits till tillväxten.

ECB-chefen Mario Draghi ville efter mötet inte kommentera uppgifterna i Die Zeit på onsdagen om att ECB har tillsatt en arbetsgrupp, under ledning av direktionsledamoten Jörg Asmussen, som ska studera Greklandssituationen. Han sade att "det viktigaste som kom ut av detta möte var ett åtagande om att föra den monetära unionen till nya nivåer".

Mario Draghi sa vidare att EU-ledarna inte hade diskuterat huruvida Grekland behöver mer tid för att sänka sitt budgetunderskott.

Klockan 15.00 ska för övrigt ECB-chefen Mario Draghi samt italienske centralbankschefen Ignazio Visco tala vid en konferens i Rom.

Amerikanska marknadsräntor har knappt rört sig i torsdagens europeiska handel.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på statistik över orderingång för varaktiga varor i april samt veckodata över nyanmälda arbetslösa förra veckan, båda publiceras klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha ökat 0,2 procent totalt och 0,8 procent exklusive transport. Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha varit oförändrat på 370.000 personer.

I kväll, klockan 19.00, ska också Fed-chefen i New York, William Dudley, hålla ett anförande, och finansdepartementet ska sälja sjuårsobligationer för 29 miljarder dollar.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1,256 mot dollarn, jämfört med 1,263 vid svensk stängning på onsdagen. Euron ligger därmed på sin svagaste nivå mot dollarn sedan i juli 2010, tyngd även av att EU-ledarna är oeniga om euroobligationer och inte heller erbjöd någon omedelbar lättnad för Spanien.

Dollarn är stabil mot yenen, medan kronan är stabil mot dollarn och har stärkts drygt 4 öre mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?