Vid lunchtid var den tyska tioåriga benchmarkräntan ned 3 punkter till 1,37 procent, vilket var en ny rekordlåg nivå, samtidigt som den svenska tioårsräntan var ned 4 punkter till 1,46 procent, räknat från svensk stängning dagen före.
Inköpschefsindex för industrin i euroområdet sjönk preliminärt till 45,0 i maj, från 45,9 i april, medan analytiker hade räknat med en marginell uppgång till 46,0 enligt Bloomberg News.
För tjänstesektorn var nedgången mindre, till 46,5 från 46,9, väntat 46,7. Det sammanvägda indexet, composite, sjönk till 45,9 från 46,7.
Martin Enlund på Handelsbanken noterar i ett kundbrev att ett sammanvägt PMI "tyder på ett nästan omedelbart agerande av ECB".
"Därför lyfter dessa utfall oddsen för en 25 punkters räntesänkning (och en förändring i deposit-räntan) vid ECB:s möte den 6 juni, när nya estimat från ECB:s tjänstemän kommer att avslöjas", skriver Martin Enlund.
Commerzbanks Christoph Weil konstaterar att PMI tyder på att eurozonens ekonomi kommer att krympa under andra kvartalet och att utsikterna för den tyska ekonomin blivit märkbart dunklare.
För Frankrikes del visade inköpschefsindex för industrin en kraftig nedgång till 44,4 i maj, från 46,9, medan förväntningarna låg på en liten uppgång till 47,0 från månaden före.
Även för Tysklands del var inköpschefsindex för industrin en besvikelse, med en nedgång till 45,0 från 46,2, medan förväntningarna låg på en uppgång till 47,0.
I fokus under förmiddagen stod också tyska IFO-index över klimatet i det tyska näringslivet, som sjönk till 106, 9 i maj, från 109,9 i april.
Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit klart mindre, till 109,4, enligt Bloomberg News prognosenkät.
Index över förväntningarna om framtiden sjönk till 100,9 i maj från 102,7 föregående månad, väntat var 102,0. Index över det aktuella läget sjönk till 113,3 i maj jämfört med 117,5 föregående månad, väntat var 117,1.
IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade till Reuters att osäkerheten kring eurozonens kris drabbar de stora företagen mest. Osäkerheten hänger samman med nyvalet i Grekland och den politiska förändringen i Frankrike, vilket har gjort företagen nervösa.
Han sa dock också att en strimma av ljus är stigande förväntningar för exporten och att den svaga euron är en faktor här.
På morgonen släpptes tyska BNP-siffror för första kvartalet, som visade att uppgången främst drevs av export. Enligt Commerzbanks analytiker innehöll statistiken inga direkta nyheter utan bekräftade bara de siffror som släpptes den 15 maj.
Fler negativa siffror stod Storbritannien för med ett svagare BNP-utfall än väntat under första kvartalet. BNP sjönk med 0,3 procent från kvartalet före och med 0,1 procent jämfört med ett år tidigare, enligt preliminär statistik. Väntat var en nedgång med 0,2 procent samt oförändrad tillväxt, vilket skulle ha varit i linje med det första estimatet.
Bakom nedrevideringen låg byggproduktionen, som var ännu svagare än tidigare beräkningar givit vid handen. Byggproduktionen föll med 4,8 procent, vilket var det största fallet på tre år.
En del analytiker ser nu skäl för Bank of England att återuppta sina obligationsköp. Protokollet från det senaste räntemötet, som publicerades på onsdagen, visade att beslutet att inte utvidga stimulanserna den här månaden var "fint balanserat".
Vid en presskonferens efter onsdagskvällens informella EU-toppmöte sade ordförande Herman Van Rompuy att EU:s ledare vill att Grekland stannar i euron samtidigt som landet uppfyller sina åtaganden och genomför sitt reformprogram.
"Den bästa garantin för en mer välmående framtid i euroområdet är att fortsätta de nödvändiga reformerna för att återskapa uthållighet för skulden, uppmuntra privata investeringar och stärka institutionerna", sa han.
"Vi förväntar oss att efter valet kommer den nya grekiska regeringen att göra detta val", fortsatte han.
Vid samma presskonferens sa Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att han är mycket oroad av situationen i Grekland.
"Jag hoppas att Grekland kan stanna i euron. Det vore mycket bra för grekiska medborgare. Det ger också ett tydligt budskap att euron är oåterkallelig", sa han.
Herman Van Rompuy sa vidare att mötet i princip enats om att om utöka kapitalet för Europeiska investeringsbanken.
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sa dock att frågan om EIB-kapital inte var helt klar och att han ännu inte har förankrat ett beslut i EU-nämnden.
Fredrik Reinfeldt sade också att ingen på EU-toppmötet ifrågasatte den inslagna vägen med ordning i statsfinanserna och reformer. Ingen ville omförhandla den finanspolitiska pakten.
Den franske presidenten Francois Hollande medgav att alla länder inte höll med om hans idéer, men att en ny dimension hade givits till tillväxten.
ECB-chefen Mario Draghi ville efter mötet inte kommentera uppgifterna i Die Zeit på onsdagen om att ECB har tillsatt en arbetsgrupp, under ledning av direktionsledamoten Jörg Asmussen, som ska studera Greklandssituationen. Han sade att "det viktigaste som kom ut av detta möte var ett åtagande om att föra den monetära unionen till nya nivåer".
Mario Draghi sa vidare att EU-ledarna inte hade diskuterat huruvida Grekland behöver mer tid för att sänka sitt budgetunderskott.
Klockan 15.00 ska för övrigt ECB-chefen Mario Draghi samt italienske centralbankschefen Ignazio Visco tala vid en konferens i Rom.
Amerikanska marknadsräntor har knappt rört sig i torsdagens europeiska handel.
Eftermiddagens USA-agenda bjuder på statistik över orderingång för varaktiga varor i april samt veckodata över nyanmälda arbetslösa förra veckan, båda publiceras klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha ökat 0,2 procent totalt och 0,8 procent exklusive transport. Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha varit oförändrat på 370.000 personer.
I kväll, klockan 19.00, ska också Fed-chefen i New York, William Dudley, hålla ett anförande, och finansdepartementet ska sälja sjuårsobligationer för 29 miljarder dollar.
På valutamarknaden handlas euron nu kring 1,256 mot dollarn, jämfört med 1,263 vid svensk stängning på onsdagen. Euron ligger därmed på sin svagaste nivå mot dollarn sedan i juli 2010, tyngd även av att EU-ledarna är oeniga om euroobligationer och inte heller erbjöd någon omedelbar lättnad för Spanien.
Dollarn är stabil mot yenen, medan kronan är stabil mot dollarn och har stärkts drygt 4 öre mot euron.