Räntor och valutor: Euron under press

Tyska statspappersräntor stiger svagt i den tidiga torsdagshandeln, efter att ha fortsatt att sjunka efter den svenska stängningen på torsdagen. Italienska och spanska räntor ställs samtidigt ner något i öppningen.

Euron handlas fortsatt på lägre nivåer mot dollarn på torsdagsmorgonen. Euron fortsatte att pressas i onsdagens USA-handel och har därefter handlats i relativt snäva intervall i Asien på torsdagen.

"När jag tittar på Europas situation kan jag inte hjälpa att jag tänker på Titanic. Euron, liksom Titanic, har kraschat in i ett isberg, den översvämmas av vatten men passagerarna ignorerar det, de äter middag och lyssnar på musik som om inget hade hänt", sa Noriaki Muraochef för marknadsgruppen vid Bank of Tokyo-Mitsubishi i New York, till Bloomberg News.

De europeiska marknaderna verkar därmed välja att avvakta med att lämna betyg på EU-ledarnas budskap efter onsdagens arbetsmiddag i Bryssel.

Ordförande Herman Van Rompuy sa vid en presskonferens efter toppmötet att EU:s ledare vill att Grekland stannar i euron samtidigt som landet uppfyller sina åtaganden och genomför sitt reformprogram.

"Den bästa garantin för en mer välmående framtid i euroområdet är att fortsätta de nödvändiga reformerna för att återskapa uthållighet för skulden, uppmuntra privata investeringar och stärka institutionerna", sa han.

"Vi förväntar oss att efter valet kommer den nya grekiska regeringen att göra detta val", fortsatte han.

Vid samma presskonferens sade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att han är mycket oroad av situationen i Grekland.

"Jag hoppas att Grekland kan stanna i euron. Det vore mycket bra för grekiska medborgare. Det ger också ett tydligt budskap att euron är oåterkallelig", sa han.

Herman Van Rompuy sade vidare att mötet i princip enats om att om utöka kapitalet för Europeiska investeringsbanken.

"EIB:s styrelse uppmanades att överväga en utökning av sitt kapital för att finansiering av projekt inom unionen. Vi har inte tagit något beslut ännu varifrån pengarna ska komma", sa han.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sa dock att frågan om EIB-kapital inte var helt klar och att han ännu inte har förankrat ett beslut i EU-nämnden.

Fredrik Reinfeldt sa också att ingen på EU-toppmötet ifrågasatte den inslagna vägen med ordning i statsfinanserna och reformer. Ingen ville omförhandla den finanspolitiska pakten.

Den franske presidenten Francois Hollande medgav att alla länder inte höll med om hans idéer, men att en ny dimension hade givits till tillväxten.

"Det finns redan konsensus kring projektobligationer, rekapitalisering av EIB och mobilisering av EU:s strukturfonder. Men vi bör gå längre och rikta projektobligationerna mot ny teknik, förnybar energi och industriella projekt", sa han.

Han försäkrade att någon konfrontation inte hade ägt rum med tyska förbundskanslern Angela Merkel.

"Det fanns andra som var mycket kraftigare emot euroobligationer än fru Merkel", sa Francois Hollande.

ECB-chefen Mario Draghi ville efter mötet inte kommentera uppgifterna i Die Zeit på onsdagen om att ECB har tillsatt en arbetsgrupp, under ledning av direktionsledamoten Jörg Asmussen, som ska studera Greklandssituationen. Han sade att "det viktigaste som kom ut av detta möte var ett åtagande om att föra den monetära unionen till nya nivåer".

Mario Draghi sa vidare att EU-ledarna inte hade diskuterat huruvida Grekland behöver mer tid för att sänka sitt budgetunderskott.

Eurostatistik på torsdagsmorgonen visade att nettoexporten drog tysk BNP mer än väntat under första kvartalet medan den inhemska efterfrågan var svagare än väntat. Exporten steg 1,7 procent, väntat 0,9 procent, medan importen var oförändrad, väntat +0,3 procent. Den inhemska efterfrågan sjönk 0,3 procent, väntat oförändrat, privatkonsumtionen steg ändå 0,4 procent, väntat 0,2 procent, men investeringarna sjönk 1,1 procent, väntat -0,3 procent.

Konfidensindex för den franska tillverkningsindustrin sjönk till 93 i maj, från 95 i april, och delindex för produktionsutsikterna föll till -29 från -14.

Preliminär-PMI för den franska tillverkningsindustrin sjönk samtidigt oväntat till 44,4 i maj, från 46,9 i april (väntat 47,0), Tjänste-PMI var samtidigt oförändrat på 45,2 (väntat 45,7).

Senare riktas blickarna mot konfidensindikatorer i form av preliminär maj-PMI i Tyskland och euroområdet, samt tyska IFO-index för maj som publiceras klockan 10.00

Enligt Bloomberg News enkäter väntas en viss återhämtning från låga nivåer i PMI, även om det nu kan vara mer tveksamt efter det franska utfallet. IFO-index väntas ha sjunkit marginellt i maj från fortsatt höga nivåer i april, till 109,4 från 109,9.

Klockan 10.30 publiceras uppdaterade beräkningar av brittisk BNP för första kvartalet, som väntas fortsatt visa en nedgång med 0,2 procent jämfört med fjärde kvartalet.

Klockan 15.00 ska vidare ECB-chefen Mario Draghi samt italienske centralbankschefen Ignazio Visco tala vid en konferens i Rom.

Svenska statsobligationsräntor noterar endast marginella förändringar i den tidiga torsdagshandeln, kronan handlas samtidigt starkare mot euron jämfört med onsdagens svenska stängning. Euron pressades under 9 kronor i Asienhandeln för första gången sedan den 14 maj men pressades åter upp strax över den nivån i den tidiga Europahandeln.

I Sverige publicerar SCB statistik över bostadsbyggandet under första kvartalet klockan 9.30.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på statistik över orderingång för varaktiga varor i april samt veckodata över nyanmälda arbetslösa förra veckan, båda publiceras klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha ökat 0,2 procent totalt och 0,8 procent exklusive transport. Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha varit oförändrat på 370.000 personer.

I kväll, klockan 19.00, ska också Fedchefen i New York, William Dudley, hålla ett anförande, och finansdepartementet ska sälja sjuårsobligationer för 29 miljarder dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?