1515

USA-börser: Osäkerhet inför starten

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen indikerar en öppning i negativt territorium på onsdagen. Oro för ett grekiskt euroutträde tynger sentimentet globalt. Härnäst väntar investerarna på eventuella besked från Bryssel där EU-ledare under kvällen ska mötas för en "arbetsmiddag".

Vid klockan 14.30 var juniterminerna för Dow Jones och det bredare S&P 500 ned 0,8 respektive 0,9 procent. Motsvarande termin för Nasdaq Composite var också ned 0,9 procent.

På valutamarknaden trycktes euron under förmiddagen som mest ned till 1,2615 mot dollarn, den lägsta nivån sedan augusti 2010. Därefter har den gemensamma valutan återhämtat sig något till 1,2659.

Efter en tisdag som avslutades i moll i New York har en än dystrare utveckling följt i Europa på onsdagen. Greklands vara eller icke vara i valutaunionen spelar ånyo förstafiolen.

Den tyska tidningen Die Zeit rapporterade att såväl ECB som Bundesbank har satt upp arbetsgrupper för att studera den grekiska situationen. Enligt tidningen kan centralbankerna inte längre utesluta möjligheten att Grekland kommer att lämna euroområdet.

För amerikansk utsago var CBOs, kongressens budgetkontor, bedömning att den amerikanska ekonomin troligen kommer att gå in i recession första halvåret 2013, om stora skatteökningar och schemalagda utgiftsnedskärningar tillåts träda i kraft i januari, en ytterligare stämningssänkare.

Härnäst väntas marknadsaktörer främst vända blickarna mot Bryssel, där EU:s stats- och regeringschefer under onsdagskvällen möts för en "arbetsmiddag", där diskussionerna bland annat kommer att beröra jobb- och tillväxtplaner.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel väntas också göra fortsatt starkt motstånd mot det ökande trycket mot införandet av gemensamma euroobligationer. Marknadsbedömare menar att eventuella sprickor mellan Frankrike och Tyskland i frågan skulle tynga marknaden ytterligare.

"Även om detta är lite mer av en skattefinansierad middag för EU-byråkrater inför huvudmötet i juni, kommer ytterligare tecken på en slitning mellan Tyskland och Frankrike att pressa euron och aktiemarknaden än mer", kommenterade David Morrison, marknadsstrateg på GFT Markets i London, enligt Marketwatch.

I det allt tunnare rapportflödet lämnade Dell kvartalssiffror efter stängning på tisdagskvällen.

Dells justerade resultat per aktie uppgick till 0,43 dollar för det första kvartalet 2012. Lägre än analytikernas förväntade 0,46 dollar per aktie. Varken kvartalets intäkter eller intäktsprognosen för det kommande kvartalet levde upp till marknadens förväntningar och domen i förhandeln är hård. Aktien är ned uppåt 14 procent inför öppningen.

Ett annat bolag som tilldelats stor uppmärksamhet under dagen är Facebook, vars börsintroduktion har blivit en följetong.

Den hårt kritiserade huvudgaranten vid introduktionen, Morgan Stanley, som i sista stund höjda introduktionspriset för aktien, och Nasdaq OMX, som hade tekniska problem under Facebooks öppningshandeln, har båda blivit stämda.

Morgan Stanley, som har skickat ut ett pressmeddelande i försvar till sitt hanterande av ärendet, är ned 1,9 procent i förhandeln.

Facebook-aktien är upp 1,9 procent till 31,6 dollar. Aktiens introduktionskurs var 38 dollar.

I statistikväg väntas amerikansk försäljning nya bostäder i april, kl 16.00, och en halvtimma senare kommer det amerikanska energidepartementets (DOE) veckovisa oljelagerrapport.

Efter börsstängningen i New York väntar rapport från Hewlett Packard.

På obligationsmarknaden var räntan på den amerikanska tioåringen ned 3 punkter till 1,73 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?