1515

Råvaror: Koppar leder nedgång

Råvarupriserna visade nedgångar över hela linjen på onsdagens förmiddagshandel, med koppar i spetsen.

På oljemarknaden riktas stort fokus mot mötet mellan Iran och länderna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland i Bagdad, där parterna ska förhandla om Irans atomenergiprogram.

WTI-oljans junitermin hade vid klockan 11:40 sjunkit 0,84 dollar till 91,01 dollar per fat, medan Brent-oljan sjönk 1,24 dollar till 107,17.

"Enligt oss kvarstår en 'Iran-premie' och oljepriserna kan vara känsliga om samtalen är 'konstruktiva'", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Irans utrikesminister Ali Abar Salehi sa vid en presskonferens på förmiddagen att alla försök av Västmakterna att sätta press på Iran vid förhandlingarna kommer vara resultatlösa.

"Deras policy med påtryckningar och skrämselteknik är resultatlösa. De måste anpassa deras policy för att visa vilja att lösa den här frågan. Idéerna som har presenterats till oss ger intrycket att den andra sidan vill göra Bagdad en framgång. Vi hoppas att vi inom en dag eller två kan ge goda nyheter", sa han.

Iranska företrädare har också träffat FN:s atomenergiorgan, IAEA, för att diskutera förutsättningarna för inspektioner. Mötet resulterade i en överenskommelse som ska skrivas under de närmaste dagarna, och som bland annat inkluderar frågan om tillgång till den hemliga Parchin-anläggningen som inspektörerna tidigare har förbjudits att besöka.

"Irans överenskommelse att släppa in inspektörerna är ett litet steg mot att möjligtvis minska utbudsriskerna. Det bygger på den generella situationen där efterfrågan ligger mellan stadig och dämpad mot en bakgrund av ett mer än adekvat utbud", sa Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets i Sydney till Bloomberg News.

Från statligt håll var reaktionerna på avtalet olika. Israels försvarsminister Ehud Barak uppgav att Iran bara försöker skapa en "illusion av framsteg" i avtalet med FN:s atomenergiorgan IAEA, som inkluderar större tillgång för IAEA:s inspektörer.

USA var mer försiktiga i sin bedömning av överenskommelsen, och sa att Iran bör ta vara på tillfället för att förtydliga vad de avser att göra med sitt arbete inom atomenergi.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle sa att ett "pålitligt och substantiellt samarbete" mellan Iran och IAEA "som reder ut de kvarvarande frågorna kring Irans atomenergiprogram skulle vara ett viktigt och länge försenat steg".

"I Bagdad handlar samtalen om konkreta åtgärder om Irans atomenergiprogram som ska utgöra en ingångspunkt för att bygga upp förtroende", sa han.

Tisdagens inofficiella rapport från American Petroleum Institute, API, över de amerikanska oljelagren visade en uppgång i råoljelager med 1,5 miljoner fat per dag, i stort sett i linje med förväntningarna inför den officiella rapporten som publiceras på onsdagen. Bland produkterna sjönk bensinlagren enligt API med 4,5 miljoner fat och destillatlagren med 0,2 miljoner. Här ligger förväntningarna på en nedgång med 0,7 respektive 0,5 miljoner fat.

Bland ädelmetallerna sjönk spotpriset på guld med 12 dollar till knappt 1.557 dollar per uns, medan silvret backade 0,425 dollar till 27,76.

Enligt Bachraj Bamalwa, styrelseordförande för All India Gems & Jewellery Trade Federation som representerar 300.000 juvelerare i Indien, kan försäljningen av smycken komma att sjunka med 30-40 procent det andra kvartalet, jämfört med samma kvartal föregående år. Det skulle utgöra en nedgång för tredje kvartalet i rad.

Rupien har fallit kraftigt under kvartalet och presterat sämst bland de asiatiska valutorna, vilket i sin tur har drivit upp priserna på importerade råvaror.

"Rupien har försvagats för mycket, så priserna hamnar på den högsta nivån och vid den nivån vill folk inte köpa. Efterfrågan är väldigt, väldigt trög för närvarande", sa han.

På London Metal Exchange sjönk kopparns tremånaderestermin med 133 dollar till 7.606 dollar per ton, medan zinkterminen backade 35 dollar till 1.877.

"De kommande veckorna kommer att bli väldigt volatila. Du kommer att se priserna få stöd och möjligtvis röra sig högre under det den andra halvan (av året)", sa Michael Widmer, analytiker vid Bank of America till Bloomberg News.

Table
 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?