Räntor och valutor: Ökad nervositet kring Grekland

Amerikanska marknadsräntor vände nedåt efter svensk stängning på tisdagen sedan oron tilltagit för att Grekland ska lämna euron, medan yenen har stärkts efter beskedet att Bank of Japan lämnar penningpolitiken oförändrad.

Tidigare på tisdagen steg USA-räntorna sedan optimismen tilltagit om att det stundande EU-toppmötet kommer att presentera fler tillväxtfrämjande åtgärder för att hjälpa det krisdrabbade euroområdet.

Ytterligare en faktor som bidrog till den tidigare uppgången var starkare försäljning än väntat av befintliga bostäder.

En emission av tvååriga obligationer för 35 miljarder dollar fick ett starkt mottagande och såldes till en väntad ränta på 0,30 procent. Bid/cover-nivån uppgick till 3,95, vilket var den högsta sedan rekordet på 4,07 i november.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 33,5 procent, jämfört med ett genomsnitt på 33,4 procent de senaste tio emissionerna.

Men på tisdagskvällen rapporterade nyhetsbyrån Dow Jones att Greklands tidigare premiärminister Lucas Papademos sagt att hans land överväger förberedelser för att lämna euron, vilket fick investerare att åter söka sig till den relativa säkerheten i amerikanska statspapper. Senare under natten uppgav TV-kanalen CNBC att Lucas Papademos sagt att inga förberedelser har gjorts i Grekland för att landet ska lämna euron. Han sade att "det är osannolikt" att Grekland ska lämna euron och att det är ett "icke önskvärt scenario", enligt CNBC.

I onsdagens asiatiska handel pekar USA-räntorna fortsatt nedåt och den tvååriga räntan är ned 1 punkt till 0,29 procent, medan den tioåriga är ned 4 punkter till 1,76 procent, från tisdagens svenska stängning.

I eftermiddag redovisas statistik i form av FHFA husprisindex för mars samt försäljning av nya bostäder i april. Den förra väntas visa en ökning med 0,3 procent och den senare en ökning med 2,1 procent, enligt Bloomberg News enkäter.

I dag, onsdag, emitteras femåriga obligationer för 35 miljarder dollar och på torsdag sjuåriga obligationer för 29 miljarder dollar.

En ny opinionsmätning av Wall Street Journal/NBC News visar att amerikanska väljare är fortsatt djupt pessimistiska om landets framtid och president Barack Obamas förmåga att få landet på rätt kurs.

Enligt tidningen visar undersökningen att Barack Obama och republikanernas Mitt Romney fortsatt ligger mycket nära varandra. Presidenten får 47 procent av väljarsympatierna medan utmanaren får 43 procent.

Japanska räntor pekar uppåt på onsdagen sedan Bank of Japan meddelat att den lämnar såväl styrräntor som övrig penningpolitik oförändrad.

BOJ skriver i ett uttalande att deflationen kan överkommas med tillväxt och att de kommer att fortsätta att föra en lämplig penningpolitik.

BOJ uppger att uppmärksamhet bör riktas mot de globala finansiella marknaderna samt att de ser en hög osäkerhet beträffande utsikterna för den globala ekonomin, inklusive utvecklingen i Europa liksom styrkan i USA:s ekonomiska återhämtning.

Japans ekonomi väntas återgå till en måttlig tillväxttakt ledd av tillväxtmarknaderna och efterfrågan i samband med återuppbyggnad efter naturkatastrofen förra året, enligt centralbanken.

Japans finansminister Jun Azumi sade till reportrar att BOJ måste lätta på penningpolitiken ytterligare för att uppnå sitt inflationsmål på 1 procent.

Statistik visade att Japans export ökade med 7,9 procent i april, vilket var mindre än väntade 11,8 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Importen ökade samtidigt med 8,0 procent, väntat var +10,1 procent, medan Japans utrikeshandel genererade ett underskott på 480,2 miljarder yen i april, säsongsjusterat, jämfört med ett underskott på reviderade 616,6 miljarder yen månaden före (-621,3). Väntat var ett underskott på 617,2 miljarder yen.

På valutamarknaden stärktes yenen efter Bank of Japans beslut att inte tillföra mer penningpolitisk stimulans vid dagens möte. Mot dollarn stärktes yenen till 79:55, från 79:93 vid svensk stängning på tisdagen.

Euron har samtidigt försvagats med cirka 1 cent mot dollarn, till 1:267 från 1:277.

Kronan har blivit 7 öre svagare mot dollarn och drygt 2 öre svagare mot euron, räknat från svensk stängning i går.

På onsdagens internationella makroagenda finns euroområdets bytesbalans i mars och brittiska detaljhandel i april samt CBI industritender för maj.

Dessutom släpper Bank of England sitt protokoll från det penningpolitiska mötet den 10 maj och i Bryssel möts EU:s stats- och regeringschefer för en "arbetsmiddag".

Här hemma redovisar SCB arbetslösheten i april och Riksbanken publicerar en riskenkät.

Enligt SME Direkts enkät bland analytiker väntas arbetslösheten i Sverige ha stigit till 7,9 procent i april, från 7,7 procent månaden före.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?