USA-börser: Starka bosiffror lyfter kurserna

New York-börsen handlades oregelbundet inför statistik om bostadsförsäljning från USA en halvtimme efter öppning. Efter att den kom in något starkare än väntat lyfte börsen.

Vid klockan 16.45 var Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till noteringen 12.558, medan det bredare S&P 500 steg 0,8 procent till 1.326,1. Nasdaq Composite avancerade 0,6 procent till 2.862,7. Bästa sektor på S&P 500 var finanssektorn, upp 1,8 procent, medan teknologiföretagen gick sämst, upp 0,4 procent.

Försäljningen av befintliga bostäder i april ökade med 3,4 procent från april, från 4,47 till en beräknad årstakt på 4,62 miljoner enheter, enligt amerikansk mäklarstatistik. Väntat var en ökning på 2,9 procent. Medianpriset för en amerikansk begagnad bostad ligger nu på 177.400 dollar, 10 procent dyrare än för ett år sedan.

På Europabörserna var det fortsatt muntert på tisdagen efter förhoppningar om att stimulanser i Kina och Europa ska få fart på tillväxten, vilket har gett stöd efter de senaste veckors kräftgång.

Kina meddelade bland annat att det planerar att snabba på godkännandet av infrastrukturprojekt, liksom att fördela medel till byggprojekt tidigare än planerat.

I den negativa vågskålen hittades en spansk växelemission där Spaniens upplåningskostnader visade sig öka och en kreditbetygssänkning av Japan, till A+ från tidigare AA, från Fitch, som hänvisade till förhöjda risker mot den japanska statsskuldsprofilen. Utsikterna för betyget är negativa.

Facebook var liksom under de senaste handelsdagarna i fokus på USA-börsen och följde upp måndagens 11-procentiga nedgång med att tappa 5,0 procent till 32,37 dollar. Morgan Stanley får enligt Bloomberg News hård kritik för att i egenskap av huvudgarant inför noteringen ha trissat upp priset på aktien.

Morgan Stanley var dock upp 3,9 procent. Goldman Sachs steg 2,8 procent, sargade JP Morgan 5,8 procent och Citigroup 5,2 procent.

Samtidigt som Facebook rasade spådde Minneapolisbaserade Getingekonkurrenten Medtronic en ökad efterfrågan på sin huvudprodukt, pacemakers, under resten av året. Vinsten kom in 1 procent bättre än förväntningarna, och aktien backade 0,5 procent.

Ett par klädbolag rapporterade på tisdagen. Urban Outfitters steg 6,5 procent efter att ha slagit förväntningarna framför allt avseende försäljningen, och Ralph Lauren steg 3,8 procent. Företagets lyxsegmentskunder höll uppe fullpriskonsumtionen under det första kvartalet, rapporterade företagets vd och styrelseordförande Ralph Lauren, som äger 0,87 procent av det till nästan 14 miljarder dollar värderade företaget. Vinsten var 16 procent högre än väntat under kvartalet, eller 94,4 miljoner dollar.

Alexion Pharmaceuticals kommer att ersätta Motorola Mobility på S&P 500. Företaget forskar kring och utvecklar läkemedel mot immun- och blodtrycksrelaterade sjukdomar. Alexion steg 4,2 procent till ett marknadsvärde på 17,3 miljarder dollar.

På obligationsmarknaden var räntan på den amerikanska tioåringen upp 5 punkter till 1,80 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?