Stockholmsbörsen: Kraftig uppgång

Stockholmsbörsen steg under tisdagens inledande handel, i linje med börserna i övriga Europa, Asien och USA. Internationella handlare beskriver det breda lyftet som ett lättnadsrally. Signaler från Kina såväl som från Europa om nya åtgärder för att stimulera tillväxten bidrog till att stärka svenska verkstadsaktier.

Vid 10-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 1,4 procent till 990. Stockholmsbörsens omsättning var 2,1 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen 2,8 miljarder.

I Europa visade de ledande börserna uppgångar på mellan 0,6 och 1,2 procent, med stöd i positiva aktiemarknader i måndagens USA-handel såväl som i morgonens Asien-handel.

Uppgångarna grundlades bland annat av besked om att Kina planerar att snabba upp godkännandet av infrastrukturprojekt, liksom att fördela medel till byggprojekt tidigare än planerat, för att få fart på tillväxten. Beskeden, som återgavs i China Securities Journal, bidrar till optimism bland de svenska exportföretagen.

Därutöver har Tysklands finansminister Wolfgans Schäuble glatt marknaden och sagt att landet kommer att överväga alla idéer för att veva igång tillväxten i Europa igen. Hans nya kollega i Frankrike, Pierre Moscoivici, var med på tåget och skickade liknande signaler. Frankrike vill till exempel i det här läget inte utesluta gemensamma euroobligationer.

Flera verkstadsbolag tog kliv uppåt på optimism om tillväxtstimulanserna. Atlas Copco A handlades upp 3,4 procent, Sandvik stärktes 2,4 procent, SSAB A lyfte 2,3 procent och SKF steg 2,2 procent.

Lastvagnstillverkarna Volvo och Scania gick upp 2,7 respektive 2,1 procent.

På förlorarlistan bland storbolagen återfanns däremot Astra Zeneca och Nokia som backade vardera 1,2 procent.

Inför börsöppningen har två eftersläntrare i den snart avslutade rapportsäsongen kommit med delårsbesked och marknadens dom blev positiv.

Alliance Oil handlades upp 7,8 procent. Rapporten innehöll högre intäkter än väntat och ett ebitda-resultat som var 18 procent bättre än analytikernas snittprognos. Bolaget upprepade även sina produktionsprognoser för 2012.

Sectra steg hela 17,4 procent efter att ha visat upp stigande omsättningssiffror och ett högre resultat än under motsvarande period i fjol. Bolaget kommer att bjuda på en utdelning via inlösen om 5 kronor per aktie, motsvarande en direktavkastning om 13 procent baserat på måndagens stängningskurs. Det kan ställas mot att Sectra har kommit fram till att det blir tufft att nå bolagets tillväxtmål i det korta perspektivet.

Klädjätten Hennes & Mauritz visade en uppgång med 2,2 procent. HSBC har uppgraderat H&M-aktien till övervikt, från tidigare neutral.

Tisdagens agenda innehåller bland annat brittiska KPI- siffror kring klockan 10.30 och en spansk växelemission vid samma klockslag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?